A+ A A-

Održan sastanak posvećen mektebskoj pedagoškoj dokumentaciji

  • 0101

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta - Odjela za mektebsku nastavu i mlade, u utorak 26. februara 2019. god., u Sarajevu je održan tematski radni sastanak na kojem se razgovaralo o mektebskoj pedagoškoj dokumentaciji. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade dr. Enes-ef. Svraka, šef Odjela za hatabet, vaz i iršad mr. Meho-ef. Šljivo, rukovodioci službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstava i glavni imami - predstavnici medžlisa Kakanj, Bugojno, Sarajevo i Zenica.

Po otvaranju sastanka i upoznavanju sa programom rada istog, prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, kazavši da je upoznat sa dosadašnjim aktivnostima u vezi mekteba i mektebske pedagoške dokumentacije, te istakao značaj i važnost standardizacije ove oblasti mekteba, kao i završetka započetih poslova u vezi sa tim. Također, u perspektivi je naznačio potrebu digitalizacije i uvođenja elektronske mektebske pedagoške dokumentacije.

Tokom razgovora učesnici radnog sastanka su prvobitno ukazali na značaj i potrebu vođenja uredne i jedinstvene mektebske pedagoške dokumentacije, te konstatovali da prilikom izrade novog Dnevnika mektebske pouke i druge dokumentacije treba tragati za rješenjima koja će olakšati i pojednostaviti popunjavanje i vođenje, a istovremeno biti funkcionalna i zadovaljavati potrebe mektebske pouke.

Učesnici radnog sastanka su se usaglasili da je za kvalitetnu pripremu mektebske pedagoške dokumentacije potrebno formirati radne grupe – timove, sa zadatkom da pripreme prijedlog nacrta mektebske pedagoške dokumentacije. U tom smislu formirana su tri tima i dogovoren tajming za realizaciju planiranih aktivnosti.