A+ A A-

Muftijstvo tuzlansko

Adresa: Turalibegova 39, Tuzla

Kontakt broj: 035 250 447;  fax: 035 258 423

Email:   ured@muftijstvotz.ba 

Web-site: www.muftijstvotz.ba 

Muftija: Vahid-ef. Fazlović

Pomoćnici muftije: dr. Sead-ef. Seljubac i Muamer-ef. Zukić

Sekretar muftijstva: Muhamed-ef. Hasanspahić

 

O Muftijstvu:

Muftijstvo tuzlansko obuhvata područje sjeveroistočne Bosne. U njegovome sastavu djeluju 23 medžlisa i to u Tuzlanskom kantonu 12, Posavskom kantonu 2, RS 8 i Distriktu Brčko 1 (Banovići, Bijeljina, Bosanski Šamac, Bratunac, Brčko, Čelić, Gornja Tuzla, Gračanica, Gradačac, Janja, Kalesija, Kladanj, Modriča, Odžak, Orašje, Puračić, Srebrenica, Srebrenik, Teočak, Tuzla, Vlasenica, Zvornik, Živinice).

Na ovome području živi oko 600.000 muslimana.

Vjerski život je organiziran u 351 džematu, a angažiran je 371 imam.

Na području Muftijstva tuzlanskog ima 405 džamija, 132 mesdžida i 9 tekija.

Mektebska nastava se izvodi u 513 mekteba. Nastavu islamske vjeronauke u svim osnovnim i srednjim školama izvodi 169 profesora vjeronauke.

Na području Muftijstva tuzlanskog djeluje i 6 ustanova Islamske zajednice u BiH i to: Behram-begova medresa u Tuzli, Biblioteka Behram-beg, Agencija za certificiranje halal kvalitete, Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama, Institut za društvena i religijska istraživanja i Obdanište Evlad.


Biografija muftije:

Vahid-ef. Fazlović je rođen 5.8.1963. godine u Maoči kod Brčkog, od oca Bešira i majke Fatime.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Na ovom Fakultetu je stekao i diplomu magistra islamskih nauka u oblasti Akaida.

Dužnost imama obavljao je u džematima Omerbegovača i Rijeke-Klanac na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Na istom području je vršio i dužnost glavnog imama.

Dužnost direktora Behram-begove medrese u Tuzli obavljao je od obnavljanja njezinog rada 1993. do početka 2013. godine. U ovom periodu, Medresa je postigla afirmaciju na svim važnijim poljima svog djelovanja. Više puta je proglašena najuspješnijom školom Tuzlanskog kantona u rangu gimnazija. Medresi su dodijeljena brojna priznanja, od kojih su najznačajnija: Priznanje Rijaseta islamske zajednice i Povelja Ministarstva obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine. U ovoj obrazovnoj ustanovi, Vahid-ef. Fazlović je s manjim brojem časova angažiran kao predavač nastavnog predmeta Akaid. Kao član Radne grupe Rijaseta IZ-e u BiH sudjelovao je u izradi nekoliko platformi za reformu Nastavnog plana i programa medresa.

Od osnivanja Muftijstva tuzlanskog 1992. godine učestvovao je u pokretanju i realizaciji svih značajnijih programskih i infrastrukturnih projekata na njegovom području.

Prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu biran je za člana Sabora, te od 2006. do 2013. i za člana Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Svojim članstvom u nadzornim i upravnim tijelima nastojao je dati doprinos u radu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, Agencije za certificiranje halal-kvalitete Islamske zajednice u BiH…

Obavljao je dužnost predsjednika Komisije Rijaseta IZ u BiH za potpisivanje Ugovora s državom Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednik je Savjetodavne grupe Memorijalnog centra Potočari.

Predsjednik je Upravnog odbora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Član je Udruženja Ilmijje IZ-e u BiH.

Svojim dobrovoljnim radom uključen je u članstvo Društva vakifa i Kluba humanista Behram-begove medrese, a član je i Kluba prijatelja Radija BIR.

Učestvovao je u radu više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, a bio je sudionik i nekoliko međunarodnih programa iz oblasti obrazovanja i rukovođenja.

Svoje radove o raznim vjerskim temama, te odgoju i obrazovanju, objavljivao je u Glasniku RIZ-a, Takvimu, Preporodu, Hikmetu, Novom muallimu, Bosanskoj Sumejji…

Radovi su mu uvršteni u više knjiga-zbornika.

Autor je knjige Islamska apologetika Abdurahmana Adila Čokića.

Jedan je od dvojice koautora udžbenika iz akaida za prvi razred medresa.

Dobitnik je priznanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, najvišeg priznanja Behram-begove medrese u Tuzli Behram-begova Kapija znanja, Zlatne povelje Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet, Priznanja istaknutim alumnistima Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu…

Od 8. januara 2013. godine, na prijedlog Reisu-l-uleme, odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vahid-ef. Fazlović je postavljen za Muftiju tuzlanskog.

Služi se arapskim i engleskim jezikom.

Od 1984. godine u braku je sa suprugom Azrom, a roditelji su četvero djece.

 

Tuzlanske muftije

Poznato je da je pred kraj osmanske vladavine u Tuzli muftija bio Ibrahim-ef. Ganibegović. On je na tom mjestu ostao i nakon okupacije 1878. godine.

Naslijedio ga je hadži hafiz Mehmed Tevfik-ef. Azabagić, koji se školovao u Tuzli i Istanbulu i bio muftija do 1887. godine. Dužnost reisul-uleme je obavljao u periodu od 1893. do 1909. godine.

Hadži Muhamed-ef. Čokić bio je muftija od 1888. do 1908. godine. Također se školovao u Istanbulu. Bio je muderis u medresama u Brčkom i Tuzli. Nakon njega, do 1914. godine, mjesto tuzlanskog muftije nije popunjavano.

Hadži hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić, bio je tuzlanski muftija od 1914. do 1925. godine. Obavljao je i dužnosti direktora medrese i ruždije, a bio je  i predsjednik Jugoslavenske muslimanske organizacije. Na funkciji reisul-uleme je bio od 1930. do 1936. godine.

Muhamed Šefket-ef. Kurt obavljao je dužnost tuzlanskog muftije od 1925. do 1933. godine. Bio je i član Ulema medžlisa u Sarajevu.

Hadži Ibrahim-ef. Čokić je bio tuzlanski muftija od 1933. do 1936. godine, kada je muftijska služba bila ukinuta. Poznat je kao pokretač i vlasnik lista „Hikjmet“.

Hadži hafiz Husein-ef. Mujić je nakon 44 godine prekida postavljen za tuzlanskog muftiju 3. aprila 1980. godine. Na toj dužnosti je ostao sve do postavljenja na mjesto reisul-uleme 1987. godine.

U vrijeme Agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine na mjesto muftije tuzlanskog postavljen je Husein-ef. Kavazović. Tokom obavljanja ove dužnosti bio je biran u svim sazivima za člana Rijaseta Islamske zajednice. Na toj dužnosti ostao je sve do 15. novembra 2012. godine, kada mu je dodijeljena menšura kojom preuzima dužnost reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dana 8. januara 2013. godine, na prijedlog reisul-uleme, Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je Vahid-ef. Fazlovića imenovao za muftiju tuzlanskog.