A+ A A-

Mreža mladih MIZ Vitez i ove godine najuspješnijeg polaznika „Škole islama“ nagrađuje Umrom

27 01 2020 02 umra vitez

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Vitez – džemat Vitez, u sklopu svojih mnogobrojnih aktivnosti već treću godinu zaredom organizuje zimsku i ljetnu školu Islama, a nagrada za osvojeno prvo mjesto je odlazak na umru.

„Škola islama“ je ideja nastala u krugu Mreže mladih džemata Vitez. Koncipirana je na sedmičnim predavanjima koja vodi glavni imam MIZ Vitez Omer ef. Sikira. Jedna sezona Škole traje tri mjeseca, gdje se obrađuju razne islamske teme. Do sada su uspješno završene dvije sezone Škole gdje su polaznici usvajali znanje iz tema: „Tefsir kratkih Kur'anskih sura“ u prvoj, tema „Taharet i ibadat“ u drugoj, te „Islamsko bračno pravo“ u ovoj sezoni.

- Hvala Allahu već treću godinu zaredom Mreža mladih MIZ Vitez – džemat Vitez, organizuje Školu islama. U toku je Zimska škola islama 2019/2020. gdje imamo 30 polaznika. Predavanja se održavaju nedjeljom iza akšam namaza u mektebskoj učionici džemata Vitez. Do sada su naše polaznice iz prethodne dvije sezone, Zerina Zlotrg i Aiša Pezić, osvojile Umru kao nagradu, kazali su iz Mreže mladih MIZ Vitez te izrazili zadovoljstvo što se njihov hairli projekat pokazao primjerom i drugim medžlisima i muftijstvima.

Također su zanimljivi i kriteriji za prijavu koje su naveli iz Mreže mladih MIZ Vitez od kojih su minimalno 9. razred osnovne škole, da niste svršenik jedne od medresa, te da ranije niste osvajali prvo mjesto u Školi Islama. Polaznici imaju pravo na ukupno dva izostanka u cijeloj sezoni.

Ovogodišnja „Škola islama“ se završava 23. februara kada će polaznici raditi pismeni test, a najuspješniji će kao i ranijih godina biti nagrađen odlaskom na Umru.