A+ A A-

Muftija Dedović vladiki Dimitriju uručio donaciju za obnovu Saborne crkve u Mostaru

27 12 2019 02 donacija mostar

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović posjetio je danas gradilište Saborne crkve u Mostaru, gdje je službenu delegaciju Mostarskog muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar primio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, kojem je uručio novčanu donaciju.

Vladika je visoke zvaničnike IZ-e informirao o dinamici radova i aktivnostima koje sprovode kako bi Mostaru ponovo, u punom i funkcionalnom kapacitetu, bio vraćen jedna od prepoznatljivih simbola.

Predpraznično vrijeme pravoslavnih vjernika u Hercegovini, prema ocjeni muftije Dedovića, najbolje je vrijeme da se pošalje jasna i nedvosmislena poruka mira i suživota.

- Ovaj hram se obnavlja se uz našu želju, htijenje i čestitke na ponos svih nas, svih građana Mostara. Mi se radujemo tome i htjeli smo još jednom našim prijateljima uručiti našu simboličnu novčanu donaciju - kazao je muftija Dedović, podsjetivši kako je prvu donaciju u ime Islamske zajednice za obnovu Saborne crkve Eparhiji uručio njegov prethodnik muftija Seid ef. Smajkić.

Osim toga, u svim prilikama, istakao je muftija, Islamska zajednica je u proteklom periodu pružala snažnu moralu podršku obnovi crkve, jer je ona od izuzetne važnosti za pravoslavnu duhovnost i kulturu ne samo u Mostaru već i u cijeloj Hercegovini.

- Važno je da nastavljamo graditi uzajamne dobre odnose između dvije vjerske zajednice koje se prožimaju i sastaju na širokom području Hercegovine, dodao je muftija.

Izrazio je zadovoljstvo što će u ovakvom ambijentu dobrog razumijevanja i dobre volje uskoro početi obnova Dugalića džamije u Nevesinju.

- Mi moramo ustrajno raditi i slati jasne slike o izvjesnosti i mogućnosti zajedničkog života u ovoj zemlji. Moramo biti odlučni u tome da osuđujemo zlo, suzbijamo mržnju da osuđujemo svaku vrstu isključivosti i netrpeljivosti koja se iz razno-raznih ideoloških, političkih razloga budi u javnom diskursu. Takav trend mora biti suzbijan zarad novih generacija i budućnosti zajedničkog života. Naše generacije trebaju mir i suživot i trebamo koristiti bogatstvo koje imamo. Saborni hram u Mostaru je i naš hram. Na takav način to osjećamo, kao što su i vladike doživljavale naše hramove i bogomolje i davali svoju podršku prilikom njihovog uzdizanja diljem Hercegovine - poručio je muftija. 

Vladika Dimitrije je zahvalio muftiji, ne samo na ovom gestu doniranja novčanih sredstava, već i za ukupan njegov angažman na razvijanju dobrih međureligijskih odnosa u Hercegovini.

- Veliku radost nam pričinjava što imamo priliku na ovakva način sarađivati sa muftijom. Izražavamo našu veliku zahvalnost za sve što on čini i za ovu donaciju, i uopće za njegov način ophođenja i osjetljivost koju pokazuje. Mi smo, ipak, javne ličnosti, mi, osim propovijedi, našim vjernicima imamo odgovornost za ovu državu u kojoj živimo i za međunacionalne i međuvjerske odnose. Našoj javnosti znači mnogo kad se na ovakva način susretnemo i sarađujemo - kazao je Vladika.

On je izrazio opredijeljenost i spremnost Pravoslavne crkve da će uvijek biti spremni pomoći Islamskoj zajednici na obnovi objekata u onim sredinama gdje srpsko stanovništvo čini većinu, poput najavljene obnove Dugalića džamije u Nevesinju.

Nakon posjete Sabornoj crkvi, Vladika je sa svojim saradnicima delegaciju Islamske zajednice, u kojoj su bili još direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek, predsjednik Medžlisa IZ- Mostar Džafer Alić i glavni mostarski imam mr. Dino ef. Maksumić, primio i u svojoj rezidenciji, Vladičinom dvoru.

(H.E./Preporod.info)