A+ A A-

Dodijeljeni certifikati učesnicima seminara "Kritičko mišljenje i medijska pismenost"

  • 0101

U Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas su na prigodnoj svečanosti dodijeljeni certifikati koordinatorima i aktivistima Mreže mladih koji su učestvovali na seminaru "Kritičko mišljenje i medijska pismenost" - MoviEQ trening facilitatora.

Seminar su organizirale dvije uprave Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Uprava za vjerske poslove i Uprava za vanjske poslove i dijasporu.

- Danas smo realizirali jednu od aktivnosti Rijaseta Islamske zajednice koja je bila planirana. Želimo da pohvalimo sve one koji su bili uključeni u realizaciju ovog seminara, te čestitamo svim onim koji su danas uspješno ponijeli certifikate. Ponijeli su korisna znanja, vještine, i nadamo se da će to dalje prenositi - kazao je direktor Malkić.

Cilj seminara bio je educirati i osposobiti koordinatore i aktiviste Mreže mladih kako bi pomogli mladima u razvijanju kompleksnog i kritičkog mišljenja, empatije i drugih životnih vještina, te kompleksnijeg sagledavanja stvari i života.

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je na vrijeme prepoznala potrebu razvijanja vještina kritičkog mišljenja, kompleksnog mišljenja, medijske pismenosti kod naših imama, muallima, vjeroučitelja i vjeroučiteljica, i današnji događaj je još jedan korak na putu stjecanja novih znanja i vještina, kako bismo kao Zajednica bili što spremni da odgovorimo na savremene izazove sa kojima se susreće naša omladina, naši džemati.

Vjerujem da je ovo samo dio dugoročne strategije u kojoj će se Zajednica nastaviti baviti ovim pitanjima, tako što ćemo najbolja iskustva iz svijeta prenositi, prilagođavati našoj tradiciji i našem učenju - kazao je, između ostalog, Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu. 

Voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice dr. Enes Svraka je poručio je da je sretan što mladi s ovog seminara odlaze osnaženi novim vještinama.

- Današnjom dodjelom certifikata završili smo značajnu fazu ovog važnog projekta. Na ovaj način smo osposobili znatan broj mladih ljudi koji u radu s drugim treba da primjenjuju ovu metodologiju. U budućnosti nas očekuje značajan dio posla na ovom projektu, i timski ćemo se morati potruditi da on ostvari planirane rezultate - kazao je dr. Svraka.

Ranije je Islamska zajednica seminare provodila u suorganizaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

- Zadovoljstvo mi je da smo danas na kraju jednog, a na početku drugog procesa, a to je da smo nakon pet godina saradnje sa IOM, metodologiju uspjeli prenijeti na naših 70 imama i drugih uposlenika Islamske zajednice. Pored toga imamo i dva trenera, te smo na taj način postali neovisni, kao Zajednica, da naši imami treneri u budućnosti rade mentorstvo - izjavila je mr. Medina Mehmedović-Mulalić, voditelj Odjela za saradnju s državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu.

Učesnici seminara su zadovoljni organizacijom.

- Izražavam zadovoljstvo što mi je pružena prilika da dobijemo certifikate i znanje koje smo ponijeli prenesemo na članove Mreže mladih - kazao je Ahmed Hrustić, koordinator Mreže mladih muftijstva zeničkog.

Jusuf Babajić, koordinator Mreže mladih Vogošća, ocijenio je da su učesnici kroz seminar razmijenili iskustva i stekli nove tehnike, što će im u budućem radu omogućiti da kvalitetnije podstiču mlade na kritičko promišljanje.

- Sretan sam što sam bio dio ovog vrhunskog projekta. Vjerujem da ćemo ono što smo ponijeli, na najbolji način prenijeti našoj omladini - kazao je on. 

Prije dodjele certifikata, održan je i radni sastanak, na kojem je dogovorena realizacija ovih radionica na terenu.

(Preporod.info)