A+ A A-

Održana svečana sjednica Rijaseta Islamske zajednice, prisustvovao i ministar Države Katar

  • 0101

U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas je, pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, održana svečana sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednica je upriličena povodom dolaska u Bosnu i Hercegovinu ministra vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanima, koji je prisustvovao sjednici.

Reisul-ulema Kavazović je ministru predstavio historijat, strukturu Islamske zajednice, kao i pitanja kojima se Zajednica bavi. 

Također, ministar Al Ghanim je ovom prilikom upoznao članove Rijaseta Islamske zajednice, koji su mu detaljnije predstavili nadležnosti uprava na čijem su čelu, kao i aktivnosti koje se provode.

- Bilo je govora i o ustrojstvu Islamske zajednice, od naših džemata, do Sabora Islamske zajednice. Pojašnjeno je i pitanje Ustavnog suda Islamske zajednice, Vijeća muftija, dakle ukupna organizacija Islamske zajednice, uključujući i našu dijasporu. Ministar se dodatno interesirao za pojedina pitanja, i mi smo mu to pojasnili. Obećao je, sa svoje strane, pomoć u realizaciji aktivnosti. Bilo je govora i o saradnji naših obrazovnih institucija - izjavio je nakon sjednice zamjenik reisul-uleme Enes-ef. Ljevaković.

Na svečanoj sjednici ministru i delegaciji iz Države Katar više o Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kazao je predsjednik Sabora Edhem Bičakčić.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice hafiz dr. Senaid Zajimović gostima je ukazao na bogatu historiju vakufa u našoj zemlji, naglasivši da Bosna i Hercegovina iz dana u dan stiče nove vakufe. 

O radu Ureda za društvenu brigu goste je informirao rukovodilac Ureda Ibrahim Malanović.

Ministar Al Ghanim je zahvalio na dobrodošlici i informacijama koje je dobio tokom sjednice.

Organizaciju Islamske zajednice je ocijenio dobrom, kazavši da ukazuje na mudrost onih koji je vode. 

Poručio je da će nakon posjete sa sobom ponijeti značajna iskustva. 

(MINA)