A+ A A-

Održana studentska manifestacija "Srebrenica - nismo doživjeli, ali osjetimo"

  • 0101

Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci jučer je po drugi put organizirala manifestaciju "Srebrenica - nismo doživjeli, ali osjetimo".

S ciljem da postane tradicionalna studentska manifestacija, iz ovog udruženja su poručili kako su željeli da pokažu da mladi ljudi, budući akademski građani, jesu budućnost ove zemlje, ali da se nikad ne smiju odreći prošlosti ili je zaboraviti. 

- Želimo na osnovu ove manifestacije, ali i sličnih njoj, njegovati kulturu sjećanja, jer svi dobro znamo da narod koji zaboravi svoju prošlost, osuđen je da mu se ona ponovi - poručili su.

Ovom povodom organiziran je i literarni natječaj na koji su se mogli prijaviti svi studenti Univerziteta u Sarajevu, jer, kako navode, veoma je važno da se mladi za istinu bore i pisanom riječju, čiji će tragovi ostati i opominjati da se istina ne smije zaboraviti.

Manifestacija je organizirana u saradnji s Udruženjem studenata i studentica Katedre za arapski jezik i književnost "Zambaq". 

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini putem Ureda za društvenu brigu značajnim sredstvima podržao je održavanje ove manifestacije.

Zahvalnicu je u ime Rijaseta preuzela mr. Emina Bešlija, stručna saradnica za koordinaciju i raspodjelu Uredu za društvenu brigu.

Studenti su na kraju istakli da su i naslovom manifestacije željeli poručiti koliko Srebrenicu osjete u svakoj majčinoj suzi koju spusti za poginulim sinom, u svakom uzdahu sestre za bratom šehidom, u suznim očima djeteta čije djetinjstvo prekinuše i od oca razdvojiše.

Izvođenjem ilahija ovaj studentski program uljepšao je hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

(Preporod.info)