Promo banner

A+ A A-

Rijaset upriličio iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja

  • 0101

U organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini večeras je upriličen iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

Voditeljica Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama pri ovoj upravi mr. Medina Mehmedović Mulalić je istakla kako saradnja sa Domom traje već osam godina.

- Studentice volonterke svakog vikenda odlaze u Dom i realizuju kreativne radionice sa djecom. Pored radionica, periodično i po potrebi smo organizovali i instruktivnu nastavu za srednjoškolce kojima je bila potrebna pomoć iz matematike, stranih jezika i drugih predmeta. Svakog ramazana organizujemo iftar za su djecu iz Doma i osoblje koje brine o njima. Prekid smo napravili jedino u periodu pandemije 2020. i 2021. godine - podsjetila je.

Ocijenila je da su ovi susreti značajni i posebni jer predstavljaju priliku da se neposredno čuje glas i iskustvo ove djece.

- Druženje sa njima prije i tokom iftara za nas je posebno jer iskoristimo priliku da s njima razgovaramo o doživljaju ramazana i ramazanskih aktivnosti, ali i o radionicama koje s njima rade naše vrijedne volonterke kojima se ovom prilikom i posebno zahvaljujem na trudu, ustrajnosti i predanosti koju pokazuju u radu sa djecom - kaže Mehmedović Mulalić.

Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tarik Smailbegović je dosadašnju saradnju sa Islamskom zajednicom ocijenio izuzetno uspješnom, naglasivši da se ona ogleda u zajedničkim aktivnostima sa pojedinim džematima i različitim organizacionim jedinicama.

- Imamo mnogo dodirnih tačaka; od samog džemata Bjelave gdje većina naše djece pohađa mektepsku pouku kod Emrah-ef. Đozića. Sarađujemo i sa džematom Čekaluša, gdje sa Eldar-ef. Huseinovićem često organizujemo neke akcije i različite socijalne programe. Imamo saradnju i sa džematima Magribija, Osjek, Sokolović Kolonija i Blagovac. Ističem i saradnju sa sarajevskim medžlisom gdje kroz različite aktivnosti nastojimo obilježiti i značajne datume u Islamskoj zajednici - kaže direktor Smailbegović.

Istakao je da je tokom posljednje dvije godine u fokusu saradnja sa Rijasetom Islamske zajednice sa kojim je u februaru 2022. godine potpisan i sporazum o saradnji.

- Sporazum smo potpisali sa direktorom Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razimom Čolićem i od tada kreće ova još intenzivnija saradnja, gdje osmišljavamo različite aktivnosti od kojih izdvajam iftare poput večerašnjeg i kamp za mlade. Važna nam je saradnja sa Islamskom zajednicom zbog moralnih principa koje ona promoviše, ali i zbog naše tradicije. Zahvaljujući tome, djeca imaju kontakt sa tradicijom, pa vjerujemo da će u zrelijim godinama na osnovu ovih vrijednost znati izabrati pravi put - zaključuje Tarik Smailbegović.

Uz štićenike i uposlenike, iftaru su prisustvovale i studentice koje u danima vikenda volontiraju u Domu za djecu bez roditeljskoj staranja.