A+ A A-

Sarajevo: Završen seminar "Kritičko mišljenje i medijska pismenost"

23 02 2023 01 seminar uvpd

U Sarajevu je danas završen seminar za koordinatore i aktiviste Mreže mladih muftijstava u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Kritičko mišljenje i medijska pismenost" - MoviEQ trening facilitatora, u organizaciji Uprave za vjerske poslove i Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u suorganizaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije.

Organizatori seminara su istakli da su izuzetno zadovoljani realiziranom edukacijom i aktivnošću učesnika u proteklim danima.

Voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Svraka je poručio je da je sretan što mladi s ovog seminara odlaze osnaženi novim vještinama.

- Zasigurno, nakon ovog četvorodnevnog rada i iskustva, učesnici seminara koordinatori i aktivisti Mreže mladih odlaze zadovoljni i osnaženi s novim tehnikama i vještinama koje će moći primijeniti, i to ne samo u radu s mladima, već i u radu sa drugim kategorijama džemata, bilo da je riječ o mektepskoj pouci ili odraslim osobama - kazao je dr. Svraka.

Voditelj Odjela za saradnju s državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Medina Mehmedović-Mulalić ukazala je na posebnost ovog seminara.

- Sada smo u prilici da omasovimo ovu vrstu radionica, što je zapravo bio cilj od samog početka razvijanja saradnje s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) - preuzimanje ove izvanredne metodologije. Danas je poseban dan, jer smo bili u prilici da dodijelimo certifikate prvim našim trenerima - dvojici imama za rad po ovim metodologijama - za kritičko mišljenje i za medijsku pismenost - istakla je Mehmedović-Mulalić.

Dodala je da je sad moguće sa imamima-trenerima samostalno producirati buduće grupe facilitatora imama i maulima koji će biti u stanju da se na terenu koriste ovom izvanrednom metodologijom.

Pored stručnog tima edukatora iz Međunarodne organizacije za migracije - Sarajevo, treneri na ovom seminaru bili su Ermin-ef. Zahirović i Sumedin-ef. Kobilica, koji su ranije prošli kroz ovu edukaciju, a koju su ovom prilikom dobili certifikate za trenere.

Sumedin-ef. Kobilica je naglasio kako je veoma zadovoljan jer je edukacija uspješno obavljena.

 

- Grupa imama i mualima koju sam vodio bila je veoma aktivna, pokazali su različite sposobnosti i uključivali su se u procese radionica. Posljednja dva dana imao sam ulogu mentora, te pratio učesnike kako rukovode radionicama - facilitiraju, a zadovoljstvo mi je da mogu kazati da su doista svi uspjeli u tome - kazao je Kobilica.

Ermin-ef. Zahirović, jedan od trenera-edukatora na ovom seminaru, ističe kako je veoma zadovoljan realizacijom seminara, te aktivnošću grupe.

 - Grupa koju vodim je veoma aktivna, znatiželjna i vidim da im ovaj oblik rada zaista odgovara. Radionice koje radimo će im definitivno biti od koristi u daljem radu jer su imali priliku vidjeti kako različite grupe funkcionišu, kako privlače pojedince u svoje redove, te kako utječu na njih, njihove stavove i mišljenja, ali i naučiti kako kritički i propitivački pristupiti različitim pojavama u društvu - kazao je Zahirović.

Ovom prilikom pohvalio je saradnju koju imaju Uprava za vjerske poslove i Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s Međunarodnom organizacijom za migracije IOM.

- Mislim da nam ovo donosi nove mogućnosti, usvajamo nove metodologije i omogućava nam kvalitetniji rad sa mladima - naglasio je Zahirović.

Seminar je trajao četiri dana i održavao se u Centru za lično i profesionalno usavršavanje, a učesnici su ovaj seminar okarakterisali kao drugačiji i veoma koristan za njihov dalji rad.

Ajdin-ef. Crnkić, učesnik seminara, kazao je kako su protekla četiri dana bila veoma korisna i zanimljiva.

- Vjerujem da ćemo na terenu u radu sa omladinom kroz Mrežu mladih imati izvrsne rezultate - naglasio je Crnkić.

Medina Hadžić, učesnica seminara, pohvalila je susretljivost organizatora, te istakla kako su učesnici kroz seminar promijenili neke svoje percepcije i stekli nove tehnike, što će im u budućem radu omogućiti da kvalitetnije podstiču mlade na kritičko promišljanje.

Enis-ef. Salatović je kazao kako se ovaj seminar razlikuje od svih prethodnih na kojima je učestvovao, te kako je uvjeren da će mu izuzetno korisiti u radu sa mladima.

Cilj programa bio je educirati i osposobiti koordinatore Mreže mladih kako bi pomogli mladima u razvijanju kompleksnog i kritičkog mišljenja, empatije i drugih životnih vještina, te kompleksnijeg sagledavanja stvari i života. 

Ovu metodologiju su razvili vrhunski stručnjaci iz oblasti psihologije i drugih znanosti iz Međunarodne organizacije za migracije.

(Preporod.info)