A+ A A-

Održan seminar za imame sa područja Banjalučkog muftiluka

  • 0000

U organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Centra za dijalog-Wesatija, 25. i 26. oktobra u Gazanferija džamiji u Banjoj Luci, održan je dvodnevni seminar za imame sa područja banjalučkog muftiluka na temu suočavanja sa ideologijama različitih alternativnih pravaca.

Seminar je otvoren učenjem odlomaka iz Kur'ana Mufid-ef. Omerčića, nakon čega se prisutnima obratio mr. Admir-ef. Blitović, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva banjalučkog. On je prenio selame i želje za uspješnim radom banjalučkog muftije mr. Nusret-ef. Abdibegovića, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati seminaru.

Potom se prisutnima obratila mr. Medina Mehmedović Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice, koja je objasnila razloge održavanja ovakve vrste seminara. U radnom dijelu programa, imamima se obratio dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u periodu 1993-2012. godine koji je govorio o iskustvima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i muslimanskog svijeta sa ideologijom tekfira,  te perspektivama međumuslimanskog dijaloga. Nakon vrlo sadržajnog i zanimljivog izlaganja dr. Cerića, prisutnima se obratio dr. Senad Ćeman koji je govorio o Wesatiji, njenom radu u proteklih deset godina i Wesatijinim izdanjima.  Jedan dio naslova dr. Ćeman je poklonio biblioteci „Muftija Mehmed-ef. Zahirović“, kako bi učenici i učenice banjalučke medrese imali priliku proširivati svoje znanje. Nakon obavljenog podne namaza sa učenicima Banjalučke medrese, uslijedila je diskusija u kojoj su imami iznijeli neka svoja promišljanja i stavove, te su iskoristili priliku da postave dodatna pitanja izlagačima u cilju boljeg pojašnjenja i razumijevanja izloženog sadržaja.

U srijedu, 26. oktobra, seminaru se pridružio i banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji se obratio na početku programa. Po završetku izlaganja muftije Abdibegovića, riječ je preuzela mr. Medina Mehmedović Mulalić, koja je vrlo zanimljivo i sadržajno govorila na teme „Islamska zajednica i različite ideologije: presjek stanja i ciljevi seminara“. U svom izlaganju mr. Mehmedović Mulalić je između ostalog ukazala na važnost institucionalnog tumačenja islama i odgovore Islamske zajednice na različita tumačenja i prakticiranja vjere koja su se pojavila u Bosni i Hercegovini. Po završetku izlaganja mr. Mehmedović Mulalić, prisutnima se obratio dr. Nihad Čamdžić  koji je govorio o različitim tokovima i interpretacijama islamskog učenja. Nakon obavljenog podne namaza, otvorena je diskusija u kojoj su imami uzeli učešće i iskoristili priliku da postave pitanja, iznesu svoje stavove, te da se zahvale i čestitaju prisutnim izlagačima na odlično organizovanom seminaru kao i odabiru tema.