A+ A A-

Mostar: Naša je obaveza da radimo na očuvanju institucionalnog tumačenja islama u BiH

14 10 2022 01 smeinar mostar

Dvodnevni seminar o ideologijama različitih organizacija i radikalnih otuđenih grupa koji prema odluci Vijeća muftija na prostoru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH provodi Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Centar za dijalog Wesatija danas je počeo u Mostaru.

Seminar kojem su prisustvovali imami s područja Mostarskog muftijstva fokusiran je na procese očuvanja institucionalnog tumačenja islama na našim prostorima i prezentacije alternativnih, paralelnih učenja s kojima se suočava bosanskohercegovačko društvo, ističe mr. Medina Mehmedović – Mulalić, voditeljica odjela za odnose sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama pri Rijasetu IZ-e u BiH.

- Ovim seminarima nastojimo osnažiti kapacitete naših imama kako da se suočavaju sa različitim ideološkim pristupima u tumačenju vjere kako bi adekvatno mogli odgovoriti izazovima našeg društva. Naročito kada je riječ o mladima koji su ciljna skupina različitih ideologija kojim ih nastoje privući ih na svoju stranu, prodati im svoje ideje i učiniti ih održivim. Naša je obaveza da radimo na očuvanju institucionalnog tumačenja islama - naglasila je Mehmedović-Mulalić.

Zahvaljujući pravovremenom djelovanju organa IZ-e izvaninstitucionalno tumačenja islama na prostoru Bosne i Hercegovine nije tako česta pojava.

- Nije ovdje riječ samo o tekfiru već generalno i o ideologijama onoga što je alternativna vjerska scena sa učenjima koja se provlače kroz različite grupe, formalne i neformalne, nevladin sektor i na različite načine bave se vjerom a nisu dio IZ-e i njenih institucija, odnosno glavnog toka onoga što IZ-e promovira - pojašnjava Mehmedović-Mulalić.

Tokom današnjeg dana učesnicima seminara obratili su se prof.dr. Senad Ćeman, reisu-l-ulema u penziji prof.dr. Mustafa ef. Cerić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić i mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

U pozdravnom obraćanju muftija Dedović je, u smislu isticanja jedne od važnih premisa za teme seminara, govorio i o specifičnostima prostora na kome djeluje Muftijstvo mostarsko. Podsjetio je na izazove s kojima se suočavaju muslimani na ovom području gdje se reflektira izrazito decentralizirani državno-pravni ustroj države Bosne i Hercegovine, sa dva entiteta i tri kantona.

U takvoj situaciji ogroman teret, dodao je, ne samo vjerskog, već javnog, društvenog, kulturnog i humanitarnog života, nosi isključivo Islamska zajednica. Većina medžlisa, rekao je muftija, na području Muftijstva mostarskog djeluje pod okvirima dominantne etničke i političke premoći jednoga naroda, i u dosta slučajeva ignorisanja pa čak elemenata segregacije pripadnika manjinskih zajednica koji žive pod njenom vlašću.

- Uloga Islamske zajednice u takvim društveno-političkim prilikama je od posebnog značaja, jer ona predstavlja i važan društveni činilac i kohezivni je faktor u objedinjavanju političkih i kulturnih pravaca bošnjačkog naroda da rade za opće državotvorne interese i opstanak države Bosne i Hercegovine, a što je preduvjet za očuvanje svih identiteta (nacionalnog, vjerskog, jezičkog i kulturnog) našeg naroda na ovim prostorima. Svako podrivanje temelja institucionalnog rada i djelovanja štetno je za naše opće interese, a posebno je štetno i opasno ukoliko se javljaju grupacije i pojedinci koji pod plaštom vjere djeluju na fragmentiranju i raslojavanju našeg malobrojnog naroda - poručio je muftija Dedović.

Reisu-l-ulema Cerić je u kontekstu tema koje će biti tretirane tokom seminara odao priznanje muftiji i imamima u Hercegovini. Kazao je da su Mostar i Hercegovina mjera Bošnjaštva baš kao što je Sarajevo mjera multikulture, Tuzla mjera bosanstva, Krajina mjera, državnosti, Srednja Bosna mjera šerijata.

- Vi ste ovdje udarili mjeru da se ne može odustati od bošnjaštva - kazao je reis Cerić. Na kraju je čestitao rukovodstvu IZ-e u Mostaru za ostvarene rezultate vakufskog kompleksa u Podveležju, gdje se seminar i održava, a gdje su izgradili impresivne objetke Doma za starte osobe, Kalima resorta u čijem je središtu obnovljena stara džamija.

(Preporod.info)