A+ A A-

Održana 62. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice

22 09 2022 01 sjednica rijaseta

Foto: Arhiv

Redovna 62. sjednica Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini održana je danas, 13. oktobra 2022. godine, pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Na današnjoj sjednici članovi Rijaseta, između ostalog, usvojili su Uputstvo o postupanju organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u slučaju smrti nosilaca vjerskog autoriteta, te inicijativu Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji za formiranje novog džemata pod nazivom Monfalcone.

Također, dali su saglasnost na prijedloge finansijske podrške za projekte Odjela za brak i porodicu, II fazu Projekta "Savjetovalište za brak i porodicu", te projekte Mreže mladih.

Data je i saglasnost Uredu za hadž i umru da prihvati ponude hotela za smještaj hadžija za hadž 2023/1444. godine i otvori proces pregovaranja u vezi s tim.

Članovi Rijaseta dali su saglasnost na raspisivanje konkursa za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal za školsku/akademsku 2022/2023. godinu, te saglasnost na prijedlog Ureda za društvenu brigu za dodjelu finansijske pomoći.

Na sjednici je razmatran i veći broj radno-pravnih statusa i kadrovskih pitanja, te neka tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta.

(Preporod.info)