A+ A A-

Ured za društvenu brigu Rijaseta: Posjeta Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje povodom "Dječije nedjelje"

12 10 2022 01 briga posjeta skola

Povodom obilježavanja, "Dječije nedjelje", stručni saradnici Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini mr. Emina Bešlija i Amela Brdar posjetile su Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Sarajevu.

Prilikom posjete, v.d. direktora ove škole Larisa Hasanović i pedagogica Jasna Durgut informirale su predstavnice Rijasetovog Ureda o načinu rada ove škole.

Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje jedina je srednja škola za djecu sa intelektualnim teškoćama u Kantonu Sarajevo (KS), osnovana 1. aprila 1981 godine i trenutno je pohađa 82 učenika.

Nastava se izvodi po posebnim nastavnim planovima i programima prilagođenim ovim učenicima.

Većina učenika je bez jednog ili oba roditelja i uglavnom su smješteni u domovima za nezbrinutu djecu. Krajnji cilj školovanja jeste radno osposobljavanje ove populacije i njihovo uključivanje u širu društvenu zajednicu.

Na kraju posjete i obilaska pojedinih odjeljenja, v.d. direktorica i osoblje škole posebnu zahvalnost iskazali su Rijasetu Islamske zajednice - Uredu za društvenu brigu, za pružanje kontinuirane pomoći koja im puno znači u odvijanju nastavnog plana i programa.

(Preporod.info)