A+ A A-

Uprava za vjerske poslove: Saradnja i podrška projektima Instituta za Islamsku tradiciju Bošnjaka

06 10 2022 01 uprava vp iitb

U prostorijama Rijaseta Islamske zajednice u četvrtak 6. oktobra tekuće godine organiziran je sastanak direktora Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlovića i direktora Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid ef. Dautovića.

Dr. Ferid Dautović upoznao je direktora Ismaila Smajlovića o sadržaju manifestacije Dani islamske tradicije Bošnjaka koja će se u novembru mjesecu organizirati u Sarajevu, Zenici, Višegradu i Goraždu.

Ovom prilikom razmotrene su mogućnosti podrške projektima i programima  Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka u kojima se nastoji skrenuta pažnja široj javnosti o iznimnom doprinosu manje poznatih ali izuzetno predanih i plodotvornih bosanskohercegovačkih alima u promicanju etičkih i civilizacijskih vrijednosti.

Direktor Smajlović je zahvalivši na posjeti dr. Dautoviću iskazao opredjeljenje Uprave za vjerske poslove da pruži potrebnu podršku realizaciji programa koji imaju za cilj promicanje islamskih vrijednosti i raskošne kulture i tradicije koju je islam kao univerzalna vjera iznjedrio na ovom podneblju. 

Na sastanku su definirani  mogući segmenti buduće saradnje s ciljem da se pojedini aspekti islamske tradicije Bošnjaka afirmativnije, konkretnije i reprezentativnije  predstave u strukturama Islamske zajednice, ali i u javnom prostoru.