A+ A A-

Održana 58. Redovna sjednica Rijaseta

  • IMG_8770IMG_8770

SARAJEVO, 16.6.2022. – Danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem zamjenika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes-ef. Ljevakovića održana 58. redovna sjednica Rijaseta.

Na sjednici je, nakon usvajanja predloženog Dnevnog reda,  usvojen zapisnik s 57. redovne sjednice Rijaseta, te Zapisnik s 8. vanredne sjednice. Potom su razmatrani i usvojeni izvještaji Rijaseta i Ureda za zekat o realizaciji ramazanskih aktivnosti za 1443.H./2022. godinu, te je konstatirano da su rezultati tih aktivnosti ohrabrujući i da jasno pokazuju sve veće povjerenje vjernika u Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini; razmatran je i usvojen prijedlog takvimskog proračuna – vaktije za 2023. godinu; razmatran je i usvojen prijedlog za podršku manifestacija „512. Dani Ajvatovice“ i „Dani Hasana Kaimije 2022“; razmatran je i usvojen Prijedlog za davanje saglasnosti za izmjene i dopune Pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu; razmatran je prijedlog za davanje saglasnosti za otkup privatne biblioteke Alije Bejtića; razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o promjeni namjene zgrade Rijaseta u ulici Zelenih beretki 17; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti Medžlisu IZ-e Donji Vakuf za osnivanje pogrebnog društva SEFER-PUT d.o.o.; razmatran je prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o korištenju i uređenju mezarja Medžlisa IZ-e Bosanski Novi – data je saglasnost na predmetni pravilnik; razmatrani su i usvojeni prijedlozi Ureda za društvenu brigu.

Na sjednici je razmatran i veći broj radno-pravnih statusa i kadrovskih pitanja i neka tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta, te usvojen Izvještaj o organizaciji svečanog otvorenja Upravne zgrade Rijaseta na Kovačima.