A+ A A-

Održana 57. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

26 05 2022 01 sjednica rijaseta

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je u Sarajevu održana 57. redovna sjednica Rijaseta, na kojoj je, između ostalog, usvojen program Rijaseta za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici i godišnjice obilježavanja najtežih zločina sa elementima genocida na području Prijedora i doline Sane.

Na sjednici je prihvaćena i Informacija o realizaciji ramazanskih aktivnosti za 1443.h./2022. godinu, razmatran i usvojen prijedlog za formiranje novog džemata (Korića Han) u Medžlisu Islamske zajednice Gračanica, te razmatran i usvojen zaključak Uprave za nauku i obrazovanje za revidirani Nastavni plan i program studijskog odsjeka Socijalna pedagogija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Rijaset je danas dao i odobrenje za korištenje udžbenika za vjeronauku za prvi razred, koji je odobrilo Vijeće muftija, te razmatrao prijedlog i dao saglasnost na Program cjeloživotnog obrazovanja – Kurs “Uvod u izučavanje islama” na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Na sjednici je razmatran prijedlog i data načelna saglasnost Medžlisu Islamske zajednice Donji Vakuf za osnivanje pokopnog društva, razmatran je zahtjev Medžlisa Bosanski Šamac za davanje saglasnosti na Pravilnik o upravljanju, uređivanju, korištenju i raspolaganju mezarjima, te su članovi Rijaseta odlučili da ovo pitanje bude dodatno razmotreno, uvažavajući postojeće okolnosti u pogledu ukopavanja u muslimanske mezarluke.

Na sjednici je razmatrani i veći broj radno-pravnih statusa i kadrovskih pitanja, te tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta.