Promo banner

A+ A A-

U Travniku predstavljen pilot-projekat "Pomoć starijim i iznemoglim osobama - kućna posjeta"

15 03 2022 01 ravnik prezentacija

Jučer je u prostorijama Muftijstva travničkog predstavljen pilot projekat "Pomoć starijim i iznemoglim osobama-kućna posjeta" u organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH.

Riječ je o pilot projektu koji u prethodne dvije godine uspješno implementiran u četiri grada Sarajevo, Zenica, Tuzla i Mostar. Odlukom Rijaseta IZ u BiH ovaj projekat ove godine bit će proširen na Travnik i Bihać. S tim u vezi danas su taj projekat članovima tima za realizaciju MIZ Travnik predstavile stručne saradnice Ureda za društvenu brigu mr. Emina Bešlija i Amela Brdar te voditelj Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ dr. Safija Malkić.

Ciljna skupina ovog projekta bit će:

- Osobe treće životne dobi koje su zbog različitih okolnosti potrebne brige i pažnje drugih,

- Bračni drugovi (bez potomstva ili su djeca daleko od njih),

- Bolesne i iznemogle osobe koje žive same (bračni drug preselio ili nisu zasnovali bračnu zajednicu – samci),

- Starije i iznemogle osobe sa umanjenim sposobnostima za kretanje

Predstavljanju projekta prisustvovali su sekretar Muftijstva Rešad-ef. Lendo, koordinatori Ureda za društvenu brigu, Mrežu mladih i Odjela za brak i porodicu pri Muftijstvu travničkom Esad-ef. Fuško, Ajdin-ef. Terzić i prof. Lejla Bešo-Haskić te ostali članovi tima MIZ Travnik za implementaciju projekta prof. Hajrija Bojičić, muallima Emina Palić i Asim-ef. Muharemović kao i volonteri Mreže mladih MIZ Travnik.