A+ A A-

Održana sjednica Rijaseta

  • 0101

Danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića održana 53. redovna sjednica Rijaseta.

Na sjednici je usvojen zapisnik s 52. redovne sjednice, te potvrđene odluke s telefonske sjednice. Na sjednici je razmatrana i usvojena Informacija o realizaciji prve faze projekta „Savjetovalište/kancelarija za brak i porodicu“ i odobrena sredstva za drugu fazu; razmatrana je i usvojena Finansijska podrška projektima „Mreže mladih“; razmatran je i usvojen nacrt Pravilnika o dodjeli murasele; razmatrana je Informacija o procesu usaglašavanja Statuta BKG (Bošnjačke kultne općine u okviru Islamske zajednice Austrije) – usvojena je informacija o procesu usaglašavanja normativnih akata Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji s normativnim aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; razmatran je i usvojen Opći strategijski plan djelovanja Islamske zajednice u suočavanju sa ideologijama različitih organizacija i radikalnih otuđenih grupa; razmatrana su i brojna radno-pravna, kadrovska te druga tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta. 

Na današnnjoj sjednici Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je razmatrao i pitanje ruske agresije na Ukrajinu. Ocijenjeno je da su obični građani, civili, žene i djeca izloženi opasnosti povreda i gubljenja života što podsjeća na nedavnu prošlost Bosne i Hercegovine. Rijaset će pratiti razvoj događaja u Ukrajini i uključivati se u humanitarno pomaganje u mjeri koliko to bude potrebno prema mogućnostima Islamske zajednice. Pomoć Islamske zajednice je namijenjena svima onima koji su u potrebi bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, a proslijediće se preko zvaničnih organa države Ukrajine.