Promo banner

A+ A A-

Radni sastanak s koordinatorima Mreže mladih

28 02 2022 01 sastanak mreza mladih

Uprava za vjerske poslove je, na temelju plana rada za 2022. godinu, organizovala radni sastanak s koordinatorima Mreže mladih mešihata i muftijstava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je održan u četvrtak 24. februara 2022. godine u Sarajevu. Sastanku su prisustvovali Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade i koordinatori Mreže mladih mešihata i muftijstava.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave je na početku sastanka uputio poruku i naznačio da su sastanci s koordinatorima Mreže mladih redovna aktivnost Uprave u cilju razmjene iskustava, neposrednog upoznavanja sa aktivnostima i projektima koji se realizuju, te usmjeravanja rada Mreže mladih. Direktor Uprave je pohvalio rad Mreže mladih u prethodnom periodu, ukazao na potrebu koordinacije i saradnje svih aktera u pogledu  promocije vrijednosti i kvalitete mladih i porodice, te angažiranije promocije vrijednosti islama i života uključiti sve resurse i kvalitet koji se posjeduje kako bi bili predstavljeni javnosti.

Daljnji tok sastanka odvijao se prema usvojenom dnevnom redu. Prvobitno je anlizirana realizacija zaključaka s prethodnog radnog sastanka, te konstatovano da su isti realizovani, osim onih čiju realizaciju su uslovile i spriječile preventivne mjere pandemije virusa Covid–19. Također, usaglašeno je da se nastavi realizacija zaključaka-aktivnosti započetih u 2021. godini.

Tokom kraćeg referisanja rada Mreže mladih u 2021. godini, razmjene informacija i iskustava o radu i aktivnostima Mreže mladih, te diskusije po tom osnovu, zaključeno je da su aktivnosti i tokom 2021. godine bile sadržajne i u značajnoj mjeri prilagođene zahtjevima pandemije virusa Covid–19, međutim, da su u značajnoj mjeri uvećane u odnosu na prethodne godine.

U nastavku sastanka razgovaralo se o primjeni Uputstva za izradu Plana rada i Izvještaja Mreže mladih u cilju kvalitetnije izrade navedenih dokumenata, zatim o organizaciji i održavanju Četvrtih susreta Mreže mladih, te su definisani jedinstveni projekti Mreže mladih za 2022. godinu koji se trebaju realizovati na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, među kojima je i projekat Interaktivno edukativno druženje mladih. Analizirana je realizacija projekta Upoznaj Domovinu, domovinske zemlje i dijasporu u 2021. godini i utvrđen je raspored realizacije za 2022. godinu. Također, usaglašeno je da se nastavi s realizacijom zajedničkih projekata koji su ustanovljeni prethodnih godina.

Učesnici sastanka su upoznati da je predloženi znak Mreže mladih Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvojen na sjednici Rijaseta, da je urađena Knjiga standarda za primjenu znaka, te da je započeta procedura zaštite znaka kod nadležnih organa. Također, zaključeno je da se nastavi s realizacijom radnih sastanaka s koordinatorima/cama Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu po muftijstvima. U završnici sastanka razgovaralo se o pripremama Mreže mladih za predstojeći mjesec ramazan.

Sastanak je bio dinamičan s više tačaka dnevnog reda u okviru kojih su prisutni uzeli učešće, te su na temelju diskusija definisani i usvojeni zaključci koji će biti dostavljeni nadležnim na daljnje postupanje i realizaciju.

Na kraju sastanka dr. Enes-ef. Svraka je konstatovao da je Mreža mladih Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini postala prepoznatljiva u Domovini i dijaspori, te da je nekoliko značajnih pokazatelja koji ukazuju na to. Čestitao je na realizovanim projektima u toku 2021. godine i doprinosu mladih u aktivnostima Islamske zajednice tokom pandemije virusa Covid–19. Zahvalio se učesnicima sastanka na odzivu, učešću u diskusijama i doprinosu kvaliteti sastanka, te zaželio daljnji uspješan rad Mreža mladih.