Promo banner

A+ A A-

Seminar o medijskoj pismenosti u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu

  • 0101

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM organizovala trodnevni seminar za imame iz cijele BiH o medijskoj pismenosti. Seminar je održan od 15-17.02. u hotelu Hils na Ilidži.

Druga grupa imama koja je  2021. godine u junu završila trening o razvoju kritičkog mišljenja kod mladih, inače metodologiji koju je razvio IOM, u protekla tri dana je prošla edukaciju o medijskoj pismenosti čime su stekli fasilitatorske vještine i savladali metodologiju rada koju mogu koristiti radu sa mladima na terenu, kazala je Medina Mehmedović – Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu, koja je koordinatorica ovih projekata edukacije.

Kroz interaktivne radionice učesnici su imali priliku na iskustven način učiti kako pravilno razumijevati i odnositi se prema različitim medijskim platformama i sadržajima. Obzirom na višestruki uticaj medija i njihovu ulogu u kreiranju mišljenja i stavova kako pojedinaca tako i grupa jako je važno pravilno razumjeti medije  i medijske sadržaje u svim pojavnim formama. Snažna izloženost medijima, njihova moć i uticaj razlog su zašto treba jačati kompetencije ljudi, naročito mladih osoba u njihovom pravilnom korištenju i percipiranju.  Učesnici su imali priliku učiti o fasilitaciji radionica i usavršiti fasilitatorske vještine. Pored petnaest imama koji su stekli certifikate fasilitatora,  dva imama Ermin Zahirović iz MIZ Kakanj i Sumedin Kobilica iz MIZ Zenica, na ovom treningu su stekli uslove za buduće trenere i certificiranu su za rad sa budućim fasilitatorima iz oblasti medijske pismenosti.

Ovaj seminar predstavlja nastavak saradnje Uprave za vanjske poslove i dijasporu sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM na polju educiranja imama i mualima iz metodologija koje je u okviru svojih projekata razvio IOM.