A+ A A-

Posjeta Medžlisu i mektebskoj pouci u Kaknju

  • 11

Na temelju Plana rada Rijaseta - Uprave za vjerske poslove za 2022. godinu predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade i predstavnik Muftijstva sarajevskog dr. Ahmed-ef. Purdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva posjetili su Medžlis Islamske zajednice Kakanj i obišli mektebe na području Medžlisa.

Cilj posjete je bio uvid i upoznavanje sa odgojno-obrazovnim procesom i funkcioniranjem mektebske pouke, primjenom Nastavnog plana i programa mektebske pouke, novih ilmihala i mektebske pedagoške dokumentacije, te pružanje stručne i druge pomoći muallimima/ama.

Posjeta je realizirana prema protokolu kojim je predviđen i susret sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman-ef. Čelikovićem, obilazak mekteba i analiza posjete. Sa općim stanjem vjerskog života na području Medžlisa kao i sa aktuelnim aktivnostima i projektima goste je upoznao glavni imam. Posebno se osvrnuo i predstavio mekteb, mektebsku pouku i rad sa mladima.

U pratnji glavnog imama dr. Enes-ef. Svraka i dr. Ahmed-ef. Purdić obišli su tri mekteba, prisustvovali realizaciji mektebske pouke i sreli se sa pet grupa polaznika mekteba različitog uzrasta.

Džemat Doboj Kakanj, imam džemata i muallim je Asim-ef. Hasanspahić. Mektebsku pouku pohađa preko 150 polaznika, a u vrijeme posjete pouka se izvodila za drugi nivo i bilo je prisutno 22 polaznika. U realizaciji mektebske pouke angažiran je još jedan muallim.

Džemat Čaršija je centralni gradski džemat, a u vrijeme posjete mektebska pouka se izvodila za polaznike trećeg nivoa i bilo je prisutno u III podgrupi 22 i u II podgrupi 20 polaznika.  Muallim je Elvedin-ef. Ibrahimspahić, a osim njega u ovom mektebu angažirane su još dvije muallime i jedan muallim. U mekteb je ukupno upisano oko 500 polaznika.

Džemat Varda, imam džemata i muallim je Amel-ef. Ibrahimspahić. U ovaj mekteb je upisano preko 100 polaznika, a u vrijeme posjete mektebska pouka se izvodila za polaznike prvog nivoa i bilo je prisutno 23 polaznika.

Opremljenost mekteba i uslovi za održavanje mektebske pouke u mektebima koji su posjećeni su dobri. Polaznost i redovnost polaznika mektebske pouke je na visokom nivou. Tokom posjete gosti su osim riječi podrške za redovno pohađanje i marljivo učenje razgovarali s polaznicima i interesirali se za njihovo mišljenje o uslovima u mektebu i prijedlozima za poboljšanje i zanimljiviju mektebsku pouku. Također, važno je napomenuti da su polaznici mekteba kroz razgovor iskazali zadovoljstvo i pozitivno mišljenje o mektebu i novim ilmihalima te da rado dolaze na mektebsku pouku.

Nakon posjete časovima glavni imam sa saradnicima i muallimima/ama koji realizuju mektebsku pouku u pomenutim mektebima upriličio je radni sastanak sa predstavnicima Rijaseta i Muftijstva radi analize mektebske pouke u mektebima koje su posjetili. Muallimi su predstavili način rada, postignute razultate, te iznijeli svoja zapažanja i iskustva u radu. Također, bilo je riječi i o organizaciji mektebske pouke na jednom mjestu, po modelu mektebskog centra za polaznike mekteba u gradskim džematima.

Dr. Enes-ef. Svraka i dr. Ahmed-ef. Purdić čestitali su glavnom imamu i muallimima na kvalitetnoj organizaciji mektebske pouke i predanom radu. Iznijeli su svoja zapažanja tokom posjete i uputili određene prijedloge i savjete u cilju poboljšanja. Posebno su se interesirali za neposredna iskustva muallima u dosadašnjem radu i njihove prijedloge za poboljšanja mektebske pouke. Opći zaključak je da muallimi odgovorno izvršavaju emanet muallimskog poziva i da je stanje mektebske pouke u mektebima koji su posjećeni dobro.