A+ A A-

Muftija Sjeverne Amerike posjetio Upravu za vjerske poslove

10 12 2021 03 posjeta sad

Dana 9. decembra 2021. godine direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović sa saradnicima primio je dr. Sabahudin-ef. Ćemana, muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u pratnji mr. hfz. Muriz-ef. Mešića, rukovodioca Ureda za vjerske poslove, kojom prilikom je održan radni sastanak o primjeni ilmihala u mektebskoj pouci na području Muftiluka Sjeverne Amerike. Ovo je nastavak ranije započetih aktivnosti u vezi sa primjenom Nastavnog plana i programa mektebske pouke i učila, ilmihala u mektebima na području Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Tokom sastanka Muftija je upoznao predstavnike Uprave za vjerske poslove sa metodologijom i dosadašnjim provedenim aktivnostima oko prevođenja, recenzije i lektorisanja Ilmihala 1, 2 i 3 na engleski jezik. Treba podsjetiti da je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike prethodno završila proces usaglašavanja Nastavnog plana i programa mektebske pouke koji je usvojio Rijaset i odobrilo Vijeće muftija.

Pripremljeni dokument sa materijalom Ilmihala 1, 2 i 3 prevedenih na engleski jezik je zaprimljen i dr. Enes-ef Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade će u koordinaciji sa mr. hfz Muriz-ef. nastaviti postupak pripreme ilmihala prema predviđenoj proceduri.

Na kraju radnog sastanka konstatovano je da je urađen značajan posao i da treba nastaviti sa planiranim aktivnostima kako bi ilmihali bili spremni za narednu mektebsku godinu.