A+ A A-

Održana 47. redovna sjednica Rijaseta

  • 0101

Danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, održana 47. redovna sjednica Rijaseta.

Na sjednici je usvojen zapisnik s prethodne 46. redovne sjednice, a potom je razmatran Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća i Medrese „Osman-ef. Redžović“ iz Velikog Čajna kod Visokog - sva tri izvještaja su usvojena jednoglasno; razmatran je i usvojen prijedlog za formiranje džemata Podgajevi, Medžlis IZ-e Živinice; razmatran je i prijedlog rješenja o priznavanju idžazetname iz oblasti kiraeta (hifza), stečene pred komisijom izvan BiH - usvojeno je da se predmetna idžazetnama prizna a novi hafiz uvede u registar onih koji su položili hifz; razmatrana je i usvojena finansijska podrška projektu „Mreža mladih“; razmatrana je i usvojena finansijska podrška projektima za brak i porodicu; razmatran je i usvojen prijedlog za formiranje komisije za izradu Pravila o visokoškolskim ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te data saglasnost za predloženi sastav komisije; razmatran je i usvojen devetomjesečni izvještaj o realizaciji budžeta Rijaseta i njegovih ustanova u Sarajevu za 2021. godinu; razmatran je i usvojen Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o organiziranju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na Statut džemata Gislaved Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj; razmatran je i usvojen Prijedlog Odluke o izmjeni Statuta Vakufske direkcije.

Na sjednici je raspravljano i o nekim drugim pitanjima, te o radno-pravnim statusima, kadrovskim i drugim pitanjima iz nadležnosti Rijaseta.