A+ A A-

Reagiranje na govor mržnje

careva dzamija 5

Povodom gostovanja g. Fatmira Alispahića, državnog službenika u tuzlanskoj općinskoj administraciji, na FACE televiziji (9.10.2021.), prilikom kojeg je iznio niz gnusnih potvora, insinuacija, konstrukcija i lažnih navoda o Islamskoj zajednici u cjelini, kao i o Reisu-l-ulemi – vrhovnom vjerskom autoritetu muslimana u Bosni i Hercegovini, dužni smo demantirati iznesene navode.

Nije teško opovrgnuti iznesene navode, i ako se uz to ima u vidu da je riječ o osobi srozanog moralnog i ljudskog kredibiliteta, poznatoj po izjavama koje podstiču na netrpeljivost i diskriminaciju i po govoru mržnje zbog čega je postala predmetom istraga i sudskih procesa, te osoba koja je svojim javnim istupom uvrijedila privatni i javni ugled jednog zvaničnika Islamske zajednice, što je pravosnažno sudski utvrđeno, što je i sama priznala. Međutim, unatoč tome i nakon što su mu ukinuti pristupi na nekim globalnim društvenim mrežama, zbog kršenja osnovnih normi komuniciranja upotrebom govora mržnje, spomenuta sarajevska televizija mu je organizirala i omogućila da ponovo iznosi neistine i uvrede na račun institucija i javnih ličnosti, zbog čega je nužno reagirati na iznesene konstrukcije.

Odgovorno tvrdimo da su konstrukcije iznesene u emisiji ove televizijske kuće da je Islamska zajednica „sponzor kriminala“, da je „pod komandom reisa Kavazovića prodato mezarje u Banjaluci“ i druge, kojima se želi kriminalizirati Islamska zajednica, uvodeći čak i blasfemičan termin „krimislamizam“, gnusna laž i potvora. O slučaju transformacije vakufske imovine u Banjaluci su upoznati svi relevantni organi Islamske zajednice, a pokrenuti su građanski i krivični postupci s ciljem zaštite te imovine. Smjena odgovornih u navedenom predmetu i pokretanje sudskih postupaka, nedvosmisleno demantiraju navode o sponzoriranom i organiziranom kriminalu. Nova uvakufljenja, transformacije vakufske imovine kojima se uvećava njena vrijednost, sudski i upravni postupci koji se vode širom Bosne i Hrecegovine u predmetima zaštite vakufske imovine zorno pokazuju da  u svom nastojanju Islamska zajednica ulaže veliki napor u cilju unapređenja i zaštite vakufske imovine.

Također, više puta tokom gostovanja u emisiji FACE televizije, iznesena je brutalna neistina i konstrukcija o krađi 13, odnosno 14 miliona KM na godišnjoj osnovi, te su iznesene tvrdnje o krađi zekata, vitara i kurbana. Ustavom Islamske zajednice, u članu 19, definirani su izvori finansiranja njenog rada. To su: vakufska dobara i druge pokretne i nepokretne imovine Islamske zajednice, redovni doprinosi, zekat, sadekatu-l-fitr i kurbani, prihodi ustanova i organizacija Islamske zajednice koje ostvaruju dobit, privredne aktivnosti, fondovi, pokloni, vasijjeti i drugi prihodi i prilozi. Poslovanje Islamske zajednice se temelji na Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, i uređeno je internim propisima, kao i u slučaju drugih vjerskih zajednica. Isto se odvija na vrlo transparentan način, od kreiranja budžeta u kojem učestvuju Rijaset i Vijeće muftija, a kojeg u konačnici odobrava Sabor Islamske zajednice, te redovnog  podnošenja izvještaja Saboru i Vijeću muftija. Briga o odgoju i obrazovanju kroz mektebe, predškolske ustanove, medrese i fakultete, pomoć povratničkim džemtima, humanitarne i socijalne pomoći, stipendije, medijsko prezentiranje misije Islamske zajednice, izgradnja infrastukture i druge  aktivnosti, a koje se finansiraju iz ostvarenih budžeta, svima su vidljive. Sve se to ostvaruje zbog visokog povjerenja kojeg članovi i pripadnici imaju u instituciju Islamske zajednice, te se njihovo učešće i doprinos, uprkos tvrdnjama g. Alispahića i kampanjama koje se vode, stalno povećava.

Nastojanja Islamske zajednice da potpiše ugovor sa državom traju više od 10 godina. O tom procesu je javnost nebrojeno puta obavještavana. Usaglašen prijedlog ugovora Vijeće ministara je 2015. godine prihvatilo i uputilo Predsjedništvu na dalju proceduru. Taj prijedlog se i dalje nalazi u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i očekujemo njegovo potpisivanje. Tvrdnje g. Alispahića da Islamska zajednica ne želi potpisivanje Ugovora, iako očigledno ulaže sve napore da do njega dođe, su nerazumne, lažne i iznose se kako bi se dezavuisala javnost o procesu koji je općenito poznat i lahko provjerljiv, a sve s ciljem rušenja ugleda i digniteta Zajednice.

S obzirom na uporno, zlonamjerno, tendenciozno i lažno tretiranje Islamske zajednice od strane g. Alispahića, svi izneseni navodi, kao i drugi u kojima se Islamska zajednica upoređuje i naziva mafijaškom, kriminalnom organizacijom, biti će posebno analizirani radi pokretanja zahtjeva za sudsku zaštitu digniteta, časti i ugleda Islamske zajednice, njenih organa i ustanova kao i njenih članova i pripadnika.

Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini