A+ A A-

Primjena Tezkiretname i obilježavanje godišnjice rođenja reisu-l-uleme Maglajlića

25 06 2021 02 posjeta banjaluka

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednicre (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić jučer je boravio u radnoj posjeti Muftijstvu banjalučkom, gdje je sa muftijom banjalučkim mr. Nusretom ef. Abdibegovićem i njegovim saradnicima razgovarao o realizaciji obaveza iz Tezkiretname - programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja značajnih ličnosti za islam, muslimane i Islamsku zajednicu koju je Rijaset usvojio početkom 2021. godine.

Direktor dr. Hodžić je istakao dugoročni značaj projekta Tezkiretname te pozvao muftiju banjalučkog da zajedno sa svojim saradnicima i glavnim imamima, na temelju iskustva iz primjene na terenu, predlože dopunu Tezkiretname onim ličnostima koje smatraju zaslužnim, a koje su do sada nisu uvrštene u ovaj program, jer će Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta nakon početne faze realizacije prikupiti sve prijedloge i Rijasetu predložiti njenu dopunu novim ličnostima.

Muftija Abdibegović je iskazao zadovoljstvo projektom institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja značajnih ličnosti na različitim nivoima Islamske zajednice i predstavio napore Muftijstva banjalučkog u cilju oživljavanja sjećanja i afirmiranja banjalučke uleme koja je ostavila snažan pečat i doprinos muslimanskom i bošnjačkom identitetu. 

Obilježavanje godišnjice rođenja reisu-l-uleme Ibrahima ef. Maglajlića

U nastavku radne posjete, pod predsjedavanjem muftije banjalučkog mr. Nusreta ef. Abdibegovića održana je prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 160 godina rođenja reisu-l-uleme hafiza Ibrahima ef. Maglajlića.

Naime, prema zaključku Rijaseta, a na temelju obaveza proisteklih iz Člana 4. Tezkiretname, Organizacioni odbor zadužen je da pripremi simpozij o reisu-l-ulemi hafizu Ibrahimu ef. Maglajliću koji će biti održan polovinom oktobra u Banjoj Luci.

Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim ef. Maglajlić, prema Tezkiretnami, spada u ličnosti iz I kategorije čije se godišnjica rođenja obilježavaju na nivou cijele Islamske zajednice.

Na prvoj sjednici Organizacionog odbora razgovarano je o datumu, konceptu i sadržaju simpozija te potencijalnim učesnicima. 

Veliki interes za upis u Medresu

Tokom boravka u Banjoj Luci sa muftijom banjalučkim, kao predsjednikom Školskog odbora, Murisom Spahićem direktorom i njegovim saradnicioma, analiziran je rad Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić", čija je prva generacija učenika prošle sedmice uspješno okončala prvu školsku godinu.

Muftija banjalučki i direktor Medrese naglasili su da postoji veliki interes muslimana da upišu svoju djecu u Medresu i shodno tome menadžment ove škole snažno je opredijeljen da u narednom periodu rješava infrastrukturna ograničenja, kako bi najmlađa medresa Islamske zajednice mogla adekvatno odgovoriti potrebama savremenog obrazovnog procesa i medresanske tradicije.

Istaknuto je da je Medresa ove godine imala više kandidata za upis nego što je mogla primiti zbog ograničenih prostornih kapaciteta.

(Preporod.info)