Promo banner

A+ A A-

Održano Savjetovanje koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam

04 10 2017 01 savjetovanje koordinatorice

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH - Odjel za brak i porodicu od 30. septembra do 01. oktobra 2017. u Gazi Husrev-begovoj medresi održano je savjetovanje za koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam Islamske zajednice u BiH pod motom „Rad koordinatorica za brak i porodicu – izazovi i perspektive“. Na savjetovanju je bilo prisutno 80 koordinatorica iz BiH  i dijaspore.

Na otvaranju savjetovanja koordinatoricama se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović i  direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović. U svom obraćanju Reisu-l-ulema je izrazio je zadovoljstvo organiziranjem ovog savjetovanja koje je prilika za razmjenu novih znanja, iskustava i novih ideja te obećao podršku u nastavku i unaprjeđenju aktivnosti i sadržaja iniciranih ispred Odjela za brak i porodicu.  Direktor Abdibegović u svom izlaganju analitički se osvrnuo na aktivnosti Odjela za brak i porodicu u proteklom periodu te ukazao na očekivanja, perspektive i izazove u radu koordinatorica u narednom periodu. 

U prvoj sesiji presjek rada Odjela za brak i porodicu u 2017. godini prezentirala je dr. Safija Malkić, a izlagači u prvoj sesiji su bili: akademik Enes Karić  koji je govorio o temi islamski feminizam kroz prezentaciju savremene literature o ženama, braku, porodici–tradicionalnim, reformatorskim, feminističkim i liberalnim pogledima, prof. dr. Fahira Fejzić- Čengić o aktivizmu žene muslimanke i potrebi ulaganja stalnog napora i truda u težnji ka boljem, prof. dr. Fatima Lačević, o ženi muslimanki između tradicije i modernosti. U drugoj sesiji o psihološkim razlikama između žena i muškaraca –  zabludama i istinama govorio je prof. dr. Ismet Dizdarević, a prof. Aida Krzić o ženi muslimanki pred izazovima savremenog društva. U nedjeljnoj sesiji o odnosu prema drugima (tolerancija i izgradnja mira) izlaganje je imala mr. Amra Pandžo, nakon čega su koordinatorice muftijstava prezentirale zbirni izvještaj o aktivnostima u medžlisima do septembra 2017.godine. Koordinatorice su pokazale veliki interes za izlaganja na savjetovanju te su nakon svake sesije uzele učešće u diskusiji sa izlagačima, eminentnim profesoricama i profesorima koji su, na kraju diskusije, koordinatoricama uputili i konkretne savjete i poruke.

U subotu navečer u okviru kulturno-zabavnog programa i druženja sa društveno aktivnim ženama pod motom „Moj životni put“ koordinatoricama su se predstavile rediteljica Aida Begić, prof. dr. Azra Busuladžić, glumica dr. Selma Alispahić, dr. Hana Younis i mlade umjetnice Naida Čatić i Lejla Čaušević.

Na kraju savjetovanja doneseni su određeni zaključci koji će biti upućeni Rijasetu IZ u BiH kao integralni dio Izvještaja sa Savjetovanja koordinatorica.