A+ A A-

Realizovan Centralni mevludski program u Vojnom muftijstvu

  • 20211019_13323320211019_133233

Prema Planu obilježavanja Mevluda – rođenja Muhammeda, a.s., u Vojnom muftijstvu, jučer je u kasarni ''7. muslimanske brigade'' realizovan Centralni mevludski program. U prisustvu Vojnog muftije, Hadis-ef. Pašalića, i Načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general pukovnika, Senada Mašovića, ovoj svečanosti prisustvovali su ugledni predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Travničkim muftijom, dr. Ahmedom Adilovićem, te nosioci najviših dužnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Prigodan mevludski program izveli su vojni imami i članovi hora solista ''Ašik''. Skladan i u interpretaciji veoma dojmljiv i dirljiv program prisutnima je oživio najljepše emocije ljubavi prema Poslaniku islama, Muhammedu, a.s. U ovoj posebnoj prilici proučen je i pred duše bosanskohercegovačkih šehida poklonjen ''Jasin-i šerif''.

U svom obraćanju prisutnima, kao gost predavač, Travnički muftija dr. Adilović je istako i kontekstualizirao nekoliko primjera iz života Muhammeda, a.s., kao važnih smjernica za muslimane ovog podneblja. Prije svega, da na sve izazove postoje odgovori i da se, po uzoru na Muhammeda, a.s., nikada ne smije kloniti duhom i gubiti nadu. Ustrajnost u izvršavanju Božijih propisa i preuzetih emaneta u porodičnom i društvenom životu, bitna je odrednica i pokazatelj našeg poštovanja i slijeđenja Muhammeda, a.s., potcrtao je muftija Adilović.

Zahvalivši se prisutnima za dolazak i poštivanje mjera o sprečavanju širenja koronavirusa, a koje su iziskivale i ograničen broj prisutnih ovom programu, Vojni muftija Hadis-efendija Pašalić je podsjetio  pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na zakletvu koju svaki pripadnik polaže prilikom ulaska u ovu strukturu, a kojom se obavezuju da će ''braniti suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine, i odgovorno i savjesno izvršavati sve dužnosti potrebne za njenu odbranu''. Zakletva je naš dug, a dug naša obaveza na kojoj valja predano i svakodnevno raditi, poručio je muftija Pašalić, naglašavajući da je ispunjavanje zakletve i date riječi bila upečatljiva karakterna crta poslaničke misije Muhammeda, a.s.

Po završetku programa, prisutni su se počastili mevludskim šerbetom i halvom koje je pripremilo vrijedno osoblje restorana 1. pješadijskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.