A+ A A-

Muftija Kudić sa saradnicima posjetio ministra obrazovanja USK g. Almina Hopovca

17 09 2021 03 posjeta bihac

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u pratnji dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudina Hodžića i direktora medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu prof. Zuhdije Handanovića, posjetio je ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK g. Almina Hopovca. Ovo je uzvratna posjeta muftije Kudića ministru Hopovcu, gdje se razgovaralo o radu odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice koje djeluju na području Muftijstva bihaćkog, te o reformi obrazovnog sistema sa posebnim akcentom na obrazovanje u Unsko-sanskom kantonu.

"Naše dvije obrazovne ustanove, Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i Medresa u Cazinu, prate savremene standarde u obrazovanju i svakako spadaju u red uređenih škola, koje su opravdale svoje postojanje i da neprestano rade na boljem standardu učenika i studenata i na kvalitetnoj nastavi i dobrim studijskim i nastavnim programima. Nikakav privilegovani status unutar sistema obrazovanja nam ne treba, već isključivo želimo zadržati ravnopravam status, rame uz rame sa ostalima. Drago mi je da u ministru Hopovcu imamo sagovornika za naše viđenje reforme obrazovnog sistema i za funkcionisanje naših obrazovnih ustanova." - istakao je muftija Kudić.

Nakon što je saslušao predstavljanje dvije pomenute obrazovne ustanove, ministar Hopovac je izrazio zadovoljstvo što takve ustanove postoje na Unsko-sanskom kantonu i što svoje kapacitete stavljaju na uslugu široj zajednici.

"Posjeta muftije Kudića nama predstavlja privilegiju i čast. Pratim rad Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i Medrese u Cazinu i mogu potvrditi da me moji saradnici redovno informišu o izvještajima koji dolaze iz ovih obrazovnih ustanova. Posebno mi je drago što rukovodioci ovih ustanova promišljaju dosta šire od onog prostora u kojem rade i djeluju i da kapacitete koje posjeduju nude i ostalim obrazovnih ustanovama i široj društvenoj zajednici i da oni nisu rezervisani samo za zaposlenike i studente/učenike tih ustanova." - izjavio je ministar Hopovac.

Direktor medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu prof. Zuhdija Handanović je ponudio korištenje bazena u sklopu medrese za učenike osnovnih škola, kako bi što veći broj djece naučio plivati, kao što je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić ponudio kapacitete studentskog doma na korištenje i studentima koji nisu studenti njihovog fakulteta. Vrijedno je spomenuti da Fakultet i Medresa do sada nikada nisu sami uživali prostor i kapacitete koji su im na raspolaganju, već su dijelili sa ostalima sve što su imali i na takav način stavili u stvarnu funkciju: učionice, sale, laboratorije i druge usluge.

U pratnji muftije Kudića su također bili njegovi saradnici Sabahudin-ef. Begić i Nazif-ef. Horozović, a sastanku u svojstvu domaćina je prisustvovao i g. Suvad Šahinović.