Promo banner

A+ A A-

U Tesliću održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog

11 05 2018 02 sjednica savjeta zenica

U četvrtak 10. maja 2018. godine, u Tesliću je održana 145. redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja, kojom je predsjedavao muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, razmatrane su sljedeće tačke dnevnog reda: mektebska nastava u 2017/18. mektebskoj godini, nastavni predmet Islamska vjeronauka u školskoj 2017/18. godini, pripreme za ramazan 1439. h.g., pripreme za vjersko-kulturnu manifestaciju ''Lastavica 2018.'', kao i druga aktualna pitanja.

Središnja tema ove sjednice Savjeta Muftiluka zeničkog bila je pripreme za ramazan 1439. h. g. U tom smislu donešeni su zaključci koji tretiraju pitanja organiziranja ramazanskih aktivnosti, a u skladu sa preporukama i smjernicama Rijaseta Islamske zajednice i planovima ramazanskih aktivnosti Muftijstva i medžlisa koji su usvojeni na sjednici.

Savjet Muftiluka usvojio je okvirni plan i program Vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica 2018.''.

Savjet je donio Odluku da se priznanje ''Muderris Derviš ef. Spahić'' za 2018. godinu dodijeli Nevres ef. Hodžiću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Maglaj.

Također, donešena je Odluka da Mreža mladih Muftijstva zeničkog u saradnji sa koordinatorima medžlisa organizira sedmodnevno obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici u mjesecu julu 2018. godine.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.