A+ A A-

Održana treća sjednica Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj

03 12 2023 01 sjednica sabora hr

U Islamskom centru Zagreb danas je održana treća redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, kojom je predsjedavao predsjednik Salkan-ef. Herić.

Sabornice i sabornici imali su priliku čuti izvještaj o događanjima u Zajednici između dvije sjednice, koje je prezentirao predsjednik Mešihata muftija akademik Aziz-ef. Hasanović.

Kako je istaknuto, vidljive su brojne aktivnosti: 28. međunarodni simpozij, 29. takmičenje učenju Kur’ana, 3. halal business forum, 30 godina rada odgojno-obrazovne institucije Medrese i Islamske gimnazije, posjeta reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, posjeta član Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, posjeta ministra vakufa i islamskih pitanja Države Katar, H.E. Ganim bin Šahina el-Ganima, posjeta ajatullaha Hamida Šehrijarija iz Irana, posjete raznih delegacija, ambasadora, takmičenja mekteba, održavanje raznih događaja, koji su stali na 27 stranica teksta.

Na sjednici su usvojeni finansijski planovi prihoda i rashoda za 2024. godinu Mešihata, svih ustanova i medžlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Također, usvojen je i plan rada Mešihata za 2024. godinu.

Na kraju, iskazana je zabrinutost zbog događanja u Palestini, te je usvojena posebna izjava kojom se osuđuju svi zločini.