edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Ministar vanjskih poslova Turske posjetio Muftiju zagrebačkog

25 02 2021 posjeta hrvatska 1

U Islamskom centru Zagreb danas je ministar vanjskih poslova Republike Turske g. Mevlüt Çavuşoğlu posjetio muftiju zagrebačkog Aziz-ef. Hasanovića. U delegaciji Republike Turske, uz ministra, bili su i ambasador Republike Turske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Mustafa Babur Hizlan, specijalni savjetnik Ministra Nj. E. ambasador Koray Ertas i g. Yasin Ekrem Serim, šef ministrova Ureda. Muftija Aziz-ef. Hasanović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ukazane časti posjetom kojom je počela posjeta Republici Hrvatskoj. Ovom prilikom uputio je i zahvalu Republici Turskoj na velikoj i nesebičnoj pomoći u saniranju šteta nakon poplave u Gunji, a posebno nakon nedavnih potresa na području Siska, Petrinje i Gline gdje se pokazala velikodušnost i prijateljstvo Turske i njenog naroda kao i spremnost da se pomogne prijateljskoj zemlji u trenucima velikog iskušenja. Također, muftija se zahvalio na pomoći u izgradnji Islamskog centra Sisak naglasivši važnost otvaranja Ureda TIKA-e koja je svojim projektima pomogla, ne samo Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, već i brojne projekte od društvene koristi.

Izdvojena je saradnja na polju vjerskih i drugih projekata kao i saradnja s YTB-om kroz omladinsku školu i stipendije, ali i kroz Euroazijsku islamsku šuru u kojoj je muftija i potpredsjednik kao i izvrsna saradnja sa šejhom Ali Erbašom, predsjednikom Diyaneta Republike Turske. 

Ministar g. Mevlüt Çavuşoğlu se zahvalio muftiji na prijemu i na srdačnoj dobrodošlici. Naglasio je da je turski narod i Vlada uvijek uz muslimane i prijateljski narod u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je da je među prvima, za zadnjeg potresa u Turskoj u Izmiru, nazvao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske g. Gordan Grlić Radman, te da je ponudio pomoć na kojoj su zahvalni. Pohvalio je napore koje Islamska zajednica u Hrvatskoj ulaže u doprinosu razvoja Zajednice i društva u cjelini, te je istaknuo da će uvijek imati podršku u svakom projektu koji bude od koristi i za koji se ukaže potreba. Istaknuo je i želju da se što prije okonča izgradnja Centra u Sisku te da se svi okupe na njegovu otvorenju. 

25 02 2021 posjeta hrvatska

Muftija se zahvalio na riječima podrške te uputio dovu za blagostanje naroda u Turskoj kao i srdačne selame predsjedniku Republike Turske g. Recep Tayyip Erdoganu. Na kraju posjeta ministar g. Mevlüt Çavuşoğlu se upisao u knjigu posjetilaca Islamskog centra Zagreb, a potom su svi članovi delegacije otišli do Spomen obilježja braniteljima Bošnjacima palima u Domovinskom ratu gdje su proučili Fatihu. Na kraju, muftija je poželio mnogo uspjeha u radu g. Mevlüt Çavuşoğluu i nadu da će uskoro doći do novog susreta i razvoja projekata na polju obrazovanja u širim razmjerama. 

Delegaciju Mešihata, uz muftiju, činili su i dr. Mirza Šabić, Mevludi-ef. Arslani i Nermin Botonjić.

(www.islamska-zajednica.hr