Promo banner

A+ A A-

Mevludom i dodjelom nagrada pobjednicima završeno 26. Međunarodno takmičenje učača Kur’ana

29 09 2019 01 takmicenje zagreb

ZAGREB, 28. SEPTEMBRA 2019. (MINA) - Velikim mevludom i svečanom dodjelom diploma pobjednicima večeras je u Zagrebačkoj džamiji završeno 26. Međunarodno takmičenje učača Kur'ana.

U najtežoj kategoriji „Hifz cijelog Kur`ana“ pobijedio je  Abdulhamid Jummah Abdulhamid Saed iz Libije, drugo mjesto osvojio je Mohammad Khakpour iz Irana, a treće su podijelili Abdurahman Alshuwaie iz Kuvajta i Abdul Wafi Azzaki Bin Sinwan iz Malezije.

U kategoriji „Tilawet“ najboljim je proglašen Hadi Esfidani iz Irana, drugi je Enes Kaput iz Turske, a treći Abdellah Achatibi iz Holandije.

Esad Gokce iz Turske prvi je u kategoriji „Hifz 15 džuzeva“, drugi je Redouane Aboulakil iz Belgije, a treći Huzaife Al Azawi iz Iraka.

U kategoriji „Hifz pet džuzeva“ pobijedio je Ammar Đikić iz Hrvatske, drugo mjesto osvojila je Silvia Akhtar iz Austrije, a treće Dževad Zendeli iz Hrvatske.

Takmičenju, kojim se već tradicionalno obilježava i godišnjica otvorenja Zagrebačke džamije, prisutvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Hrvatske, BiH, Srbije, ali i drugih država Evrope.

Organizovao ga je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih pitanja Države Katar i Medžlisom Islamske zajednice Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

Muftija zagrebački je podsjetio da je takmičenje osnovano 1988. godine i da je četvrto najstarije u svijetu, ali jedino koje se održava u nemuslimanskoj zemlji.

„Ispred nas su samo Malezija, Iran i Saudijska Arabija“, kazao je muftija i dodao da se svake godine pokušava proširiti lista učesnika, da ih bude iz što više zemalja, pa su tako ove godine prisutni takmičari iz, naprimjer,  Australije, Kanade, Rusije, Pakistana,  Amerike i jednog broja afričkih zemalja.

Zagrebačka džamija, ocijenio je muftija, nikada nije došla u krizu od samog osnivanja, prije svega zahvaljujući bereketu Kur'ana.

„Gdje se Kur'an uči samo može bereket biti.  To je naša snaga. U ovoj džamiji Kur'an se zaista njeguje, uči i podučava.  Takmičenje je postalo prepoznatljiva manifestacija Islamske zajednice na koju smo mi ponosni, koju njegujemo i održavamo  i u čije održavanje ulažemo značajna sredstva, jer, kada je u pitanju Kur'an, mi to smatramo dijelom svoje misije“, kazao je muftija.

Prema njegovim riječima, takmičenje u učenju Kur'ana je najbolji odgovor svim pokušajima, pa čak i onim institucionalnim i organiziranim, da se Kur'an marginalizira, reducira i stavi u drugi plan.

„Kur'an je to što jeste, poziva na ljubav i saradnju, suživot i življenje. Ne ugnjetava nikoga, on je uputa i lijek, on je rješenje svih problema. Samo mu se treba vratiti i izvorno proučavati i slijediti“, izjavio je muftija.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajedncie (IZ) kurra hafiz Aziz Alili zahvalio je takmičarima i posjetiteljima, posebno omladini koja je došla u velikom broju.

„Oni koji vole Kur'an i Allah dž.š. voli njih“, poručio je hafizi Alili.

On je ovom prilikom podsjetio da se takmičenjem nastavlja emanet prema onima koji su ga pokrenuli nakon otvorenja Zagrebačke džamije prije 32 godine.

„Tada je Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice donio odluku da se pokrene takmičenje povodom godišnjice otvorenja i okupi sve hafize tadašnje Jugoslavije. Vjerovatno nisu ni bili svjesni da će godinama nakon njih ovoliki broj hafiza, preko stotinu njih, dolaziti iz svih krajeva svijeta“, kazao je hafiz Alili.

Posebno je istaknuo predsjednika prve Ocjenjivačke komisije hafiza Kjamila Silajdžića, te kasnije hafiza Fadila Fazlića, čija porodica svake godine ukupnom pobjedniku u kategoriji hifza dodjeljuje i novčanu nagradu.

Uz hafiza Alilija, članovi Ocjenjivačke komisije bili su kurra hafiz Shaykh Malalla Al - Jaber iz Katara, kurra hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra hafiz Fared Oyaleez iz Francuske, hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije i hafiz Mensur Malkić iz Bosne i Hercegovine.

  • 0000