A+ A A-

Priprema za ramazan i podrška reorganizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji

03 02 2021 03 ramazan australija 1

Dana 02.02.2021. godine održan je radni sastanak  sa rukovodstvom Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji. Sastanku su prisustvovali  Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave, Mensur-ef. Pašalić, šef Odjela za džemat i imama, Jasmin-ef. Bekrić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, Sifet-ef. Omerović, član Sabora te imami i predsjednici džemata u Sidneju, Adelaidu, Pertu i  Melburnu.

03 02 2021 03 ramazan australija 2

Jasmin-ef. Bekrić je upoznao prisutne o stanju na području Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji koje se odvija u okviru važećih propisa uz određena nerazumijevanja i poteškoće. Određena rukovodstva postojećih zajednica i pojedinci proizvode probleme koji usporavaju proces, ali značajan broj džematlija, članova zajednice, pruža podršku i učestvuje u reorganizaciji.

03 02 2021 03 ramazan australija 3Učesnici sastanka su predstavili vjerske aktivnosti u džematima, aktuelno stanje i iskazali podršku procesima koje provodi rukovodstvo Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji na čelu sa muftijom Bekrićem.

Rijad-ef. Jazvin i predsjednik Vedad Rendić, Mirsel-ef. Kozica i predsjednik Behudin Memić, Muhamed-ef. Džidić i predsjednik Fikret Klipić te Jasmin-ef. Bekrić, sekretar Semir Korjenić i prisutni članovi Odbora su naveli poboljšanja u džematima izgradnjom džamija te predstavili buduće planove.

Razvojni trendovi u džematima Adelaid i Pert su pozitivno ocijenjeni, a da je podrška novoosnovanom džematu u Melburnu koji je razvojni projekat Islamske zajednice.

Zaključeno je da se nastavi proces reorganizacije Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji prema važećim propisima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U ovaj proces reorganizacije dužni su se uključiti bošnjački džemati čiji članovi žele biti dio jedinstvene Islamske zajednice.

U drugom dijelu se razgovaralo o pripremama za mubarek-ramazan, uvođenju u mektebe ilmihala prema novom Planu i programu te ostalim projektima od koristi za naše vjernike i Zajednicu općenito.