edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Rijaset iz Fonda bejtu-l-mal dodijelio 328 stipendija za studente i učenike

21 01 2021 01 stipendije

Svečana dodjela stipendija koje iz Fonda bejtu-l-mal izdvaja Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je održana u Sarajevu.

- Rijaset Islamske zajednice ove godine dodjeljuje 328 stipendija, uglavnom za studente i učenike. Broj stipendija je povećan, a pojedinačni iznosi su za 50 posto manji nego prošle godine, jer se zbog epidemije nastava održava online, a iz istog razgloga se povećao broj porodica koje su u teškom materijalnom stanju - pojasnio je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ.

Prema pravilima, Rijaseta prednost u stipendiranju imaju aplikanti sa boljim prosjekom ocjena, zatim oni koji su slabijeg socijalnog stanja, a potom oni koji dolaze iz višečlanih porodica. Malanović je rekao kako od stipendista očekuju da marljivo uče i na taj način izgrađuju svoj bošnjački identitet, identitet ove zemlje, da u njoj ostaju i izgrađuju sebe i društvo za bolje sutra.

Izaslanik reisu-l-uleme na dodjeli stipendija bio je direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Zejnil Rebihić, koji je naglasio da je Rijaset IZ u proteklim godinama izdvojio značajna sredstva za mlade.

- Opredijeljenost IZ je da ulaže u mlade kadrove. Želimo da se obrazuju i da sutra pomažu, kako Islamskoj zajednici, tako i našoj državi. U prošloj godini smo izdvojili 400.000KM za stipendiranje učenika i studenata, a namjeravamo stalno povećavati taj fond - ističe Rebihić.

Direktor Gazi Husrev-begove (GHB) medrese dr. hfz. Mensur Malkić dobitnicima stipendija je čestitao "što hode putem sticanja korisnog znanja", napominjući da je nauka ukras kojim se trebamo ukrašavati.

Hatidža Čengić je učenica generacije GHB medrese, a danas student Medicinskog fakulteta u Sarajevu, u obraćanju kolegama je kazala da je znanje najvrjednija i najčasnija osobina na dunjaluku, ali i najteža odgovornost.

- Svima nama koji smo dobili ovu stipendiju mnogo znači spoznaja da neko misli na nas, da neko prati naše uspjehe i da nam daje podsticaj da dalje napredujemo na našem putu sticanja znanja. Nadam se da će svakome od nas ova stipendija biti amanet u nastojanju da budemo od onih ljudi koji uvijek teže ka uzvišenim ciljevima u životu - kazala je Čengić.

Svečano potpisivanje ugovora održano je u Gazi Husrev-begovoj medresi uz ograničenja o okupljanju zbog epidemije. Program je vodila mr. Emina Bešlija, stručni saradnik za koordinaciju i raspodjelu u Uredu za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

(s.s./Preporod.info)