A+ A A-

Završena manifestacija „Dani mekteba“

06 12 2020 01 sjednica mekteb

Organizacioni odbor manifestacije Dani mekteba održao je 4. decembra 2020. godine završni sastanak kojem su prisustvovali: Ismail-ef. Smajlović predsjednik, dr. Safija Malkić program menadžer, dr. Enes-ef. Svraka član, Ibrahim Begović član, Nedim Hrbat član i Ruhulah Hodžić član. 

Članovi Organizacionog odbora su iznijeli svoje utiske, istakli da je manifestacija uspješno realizirana i da način organizacije manifestacije Dani mekteba može biti model za neke druge slične projekte.

Manifestacija Dani mekteba sadržavala je stručnu, naučnu, edukativnu, kulturnu i promotivnu dimenziju i realizirana je shodno usvojenom Programu na temelju kojeg su pripremljeni i realizirani pojedinačni programi.

Promocija Ilmihala 1, 2 i 3 za mektebsku pouku, održana je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, 31. augusta 2020. godine. Izložba o mektebu ''Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana'', također je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, 31. augusta 2020. godine. Osim toga, izložbena postavka je bila predstavljena u osam muftijstava na području Bosne i Hercegovine. Okrugli sto: Retrospektiva i perspektiva mekteba i mektebske pouke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održan je 1. septembra 2020. godine u Sarajevu na kojem je imalo izlaganje 15 učesnika. Centralna hutba Rijaseta posvećena mektebu i mektebskoj pouci, održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji, 4. septembra 2020. godine, a hutbu je kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Husein-ef. Kavazović.

Seminar s glavnim imamima i muallimima/mama na temu ''Nastavni plan i program mektebske pouke i mektebska pedagoška dokumentacija – implementacija i korištenje'', realiziran je u saradnji s muftijstvima na području Bosne i Hercegovine i Sandžaka, na kojem su bili prisutni imami, glavni imami, rukovodioci službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstava, muftije, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade i direktor Uprave za vjerske poslove. Upis polaznika mektebske pouke/početak nove mektebske godine je bio 12. septembra 2020. godine, a Dan otvorenih vrata mekteba je realiziran prema Planu medžlisa/džemata.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović je tokom manifestacije imao više aktivnosti. Reisu-l-ulema je prisutnima neposredno i putem medija uputio poruku prilikom promocije Ilmihala 1, 2 i 3 za mektebsku pouku, prilikom izložbe o mektebu i na okruglom stolu o mektebu i mektebskoj pouci. Kazivao je centralnu hutbu Rijaseta posvećenu mektebu i mektebskoj pouci, te posjetio mektebe i polaznike mektebske pouke na području Bihaćkog, Mostarskog i Sarajevskog muftiluka.

Manifestaciju Dani mekteba i realizaciju programskih sadržaja medijski je podržao i pratio Media centar Islamske zajednice i izvještavao javnost, kao i drugi mediji.

Organizacioni odbor je pripremio i usaglasio Informaciju o realizaciji manifestacije Dani mekteba koju ću dostaviti nadležnim organima Islamske zajednice.