A+ A A-

Seminar Uprave za vanjske poslove i dijasporu sa predstavnicama udruženja žena žrtava rata

26 10 2020 02 seminar igman

Protekle sedmice Uprava za vanjske poslove i dijasporu je realizirala seminar sa predstavnicama više udruženja žena žrtava rata.

Seminar je održan od 20. do 22. oktobra u hotelu Han na Bjelašnici i prisustvovalo mu je trinaest predstavnica udruženja žena žrtava rata iz cijele zemlje.

Nakon prvog seminara održanog prošle godine, a koji je imao za cilj uvezivanje ovih udruženja i koordiniranje njihovih aktivnosti ovo je drugi seminar sa članicama ovih udruženja s kojima Uprava za vanjske poslove i dijasporu već duže vrijeme sarađuje i pruža im podršku.

Na seminaru kojeg su vodile iskusni psihoterapeuti i treneri akcenat je stavljen razvoj vještina za upravljanje stresom, podizanje svijesti o prisutnosti problema stresa i usvajanje tehnika i razvoj vještina za upravljanje stresom.

Pored navedenog učesnice seminara su imale priliku da se međusobno upoznaju i druže kao i prezentiraju rad svojih udruženja, te porazgovaraju o izazovima sa kojima se susreću imajući u vidu i vanredne okolnosti izazvane pandemijom korona virusa.

„Ovim seminarom Uprava za vanjske poslove i dijasporu nastavlja svoje aktivnosti uvezivanja ovih i sličnih udruženja međusobno ali njihovog povezivanja sa mogućim donatorima i institucijama koje žele i mogu pomoći njihov rad. Pored toga kroz ovu vrstu seminara mi radimo na jačanju njihovih vlastitih kapaciteta želeći ih osnažiti za adekvatnije pružanja pomoći i podrške njihovim članicama“, izjavila je ispred organizatora Medina Mehmedović Mulalić, stručna saradnica za odnose sa nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice.

Jedna od učesnica seminara kazala je da im seminari ove vrste veoma znače jer imaju priliku da razmijene iskustva sa sličnim udruženjima iz cijele zemlje, steknu nova poznanstva i sklope prijateljstva. „Činjenica da nas je institucija Islamske zajednice prepoznala i pruža nam svoju pomoć nama je neizmjerno važna i puno nam znači“, izjavila je jedna od učesnica seminara.