A+ A A-

MIZ Čajniče: Ne možemo prodati ono što nije naše, a o našim vakufima čestito brinemo

01 01 2021 vakufi cajnice

Izvršni odbor (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čajniče oštro je osudio medijske navode da Islamska zajednica u Čajniču "obavlja nelegalne i kriminalne poslove", te da namjerava Opštini Čajniče "prodati muslimansko gradsko mezarje".

Ove optužbe, iznesene u video prilogu "Defter hefte" koji se emituje na YouTube kanalu, Izvršni odbor smatra tendencioznim i netačnim.

- Gradsko mezarje u Čajniču nije u vlasništvu Islamske zajednice, niti je ikada bilo. Riječ je o gradskom groblju osnovanom sedamdesetih godina, nad kojim nadzor i upravljanje vrši JKP "Vrelo Čajniče" - navode iz Medžlisa.

Podsjećaju da se vlasništvo nad ovim grobljem može utvrditi uvidom u List nepokretnosti broj 448/0 u Područnoj jedinici Čajniče Uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove Republike Srpske, u kojem se jasno navodi da pravo svojine ima Opština Čajniče. 

Zemljište je tokom osnivanja ovog groblja otkupljeno od privatnih osoba, a u dijelu groblja ukopavaju se i muslimani.

Kako bi na adekvatan način riješili način održavanja i upravljanja ovim dijelom Gradskog groblja, Medžlis Čajniče je pokrenuo potrebne procedure kod nadležnih opštinskih službi u Čajniču.

Postoji načelna saglasnost i podrška opštinskih vlasti, pa se u narednom periodu očekuje izdvajanje predmetne parcele i njeno stavljanje pod nadzor i upravljanje Medžlisu, čime bi se osigurala adekvatna briga o ovom dijelu mezarja, kao što se Medžlis brine i o ostalim, seoskim mezarjima.

01 01 2021 01 cajnice 2