A+ A A-

Održana sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog

  • aa

Redovna sjednica Savjeta Muftijstva bihaćkog za vjerska pitanja je održana u četvrtak, 26.11.2020. godine u sjedištu Muftijstva u Bihaću. Sjednicom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Na sjednici je razmatrana informacija o mektebskoj nastavi i načinu odvijanja iste u okolnostima prouzrokovanih pandemijom COVID 19. Iako je broj upisanih manji u odnosu na prošlu godinu, poredeći broj djece u mektebima i školama, zaključeno je da je postotak djece koji pohađaju mektebsku pouku značajan i da se planiraju dodatne aktivnosti koji će povećati broj polaznika mekteba tamo gdje postoji mogućnost. Kada su u pitanju novi nastavni planovi i programi, glavni imami su zadovoljni implementacijom istih, te su infomisali Savjet o načinima organizacije pribavljanje potrebnih udžbenika polaznicima mekteba.

Kada je u pitanju informacija o izvođenju nastave na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i medresi "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu, ocijenjeno je da je stanje vrlo dobro i da se nastava odvija željenom dinamikom poštujući sve važeće epidemiološke mjere. Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta doc. dr. Hajrudin Hodžić je podnio izvještaj o konferenciji koja je upriličena proteklog mjeseca u organizaciji ove ustanove pod nazivom „Migracije u savremenom dobu – uzroci i posljedice“, koja je od strane učesnika i prisutnih, te uprave Fakulteta ocijenjena kao veoma uspješna. Muftija i prisutni članovi Savjeta su čestitali dekanu Hodžiću i svim zaposlenicima IPF-a na ovoj važnoj aktivnosti.

Također, na sjednici su razmatrane informacije o primjeni Instrukcija i Uputstava Islamske zajednice u BiH, te su članovi iznijeli zadovoljstvo primjenom svih uputstava koja su pristigla sa viših nivoa.

Kada je u pitanju status imama, muftija Kudić je iznio prijedloge i pozvao sve članove Savjeta da daju svoj doprinos kada je u pitanju stručno usavršavanje imama, unapređenje njihove stručne spreme, organizacija edukativnih seminara i drugih načina kroz koje će imami i muderrisi steći bolju i kvalitetniju naobrazbu i osposobiti se za što kvalitetniji angažman u svom djelovanju. Muftija je skrenuo pažnju na praćenje socijalne karte svakog imama i zaposlenika Islamske zajednice, da se posebno obrati pažnja na one bolesne među njima i da se vodi računa o svakom čovjeku i njihovom zdravlju.

U sklopu dnevnog reda tretiran je i Plan rada Muftijstva bihaćkog za 2021. godinu.

Tokom sjednice je tretirana informacija o naučnom skupu o reisu-l-ulemi Džemaludin-ef. Čauševiću povodom 150 godina od njegovog rođenja u organizaciji Muftijstva bihaćkog, a pod pokroviteljstvo reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića.

Na sjednici su također razmatrana i druga pitanja u nadležnosti ovog tijela.

Sjednica Muftijstva bihaćkog

U ponedjeljak, 23.11.2020. godine održana je Sjednica Muftijstva bihaćkog kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Na ovoj sjednici je usvojen zapisnik, a potom i izvještaj o aktivnostima Muftije bihaćkog. Također je data saglasnost na Pravilnik o radu medžlisa koji su dostavili prijedloge. Na istoj sjednici je usvojen prijedlog Plana rada za 2021. godine, koji je nakon Sjednice Savjeta Muftijstva bihaćkog za vjerska pitanja proslijeđen Rijasetu IZ u BiH na daljnje razmatranje. Razmatran je i izvještaj o centralnoj mevludskoj svečanosti Rijaseta IZ u BiH koja je održana 29.10.2020. godine u Gradskoj džamiji u Bihaću.

Razmatrana su i druga pitanja iz nadležnosti Muftijstva bihaćkog.