A+ A A-

Formirana Mreža mladih Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

 

Wiesbaden, 30.10.2017.g. – Dana 27.10. i 28.10.2017.g. održan je dvodnevni seminar za omladinu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Cilj ovoga susreta bio je osnivanje omladinske mreže na prostoru SR Njemačke.

Na samom početku seminara prisutnima se obratio sekretar IZBNj mr. Adem Hasanović, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu, te prenio poruku muftije IZBNj Paše-ef. Fetića, koji nažalost nije bio u mogućnosti prisustvovati seminaru.

U prvom dijelu seminara riječ je dobio potpredsjednik Mešihata za dijalog i institucionalnu saradnju Zenahir Mraković. U svome obraćanju ukazao je na važnost omladine u projektima Islamske zajednice posebno u projektima međureligijskog dijaloga i institucionalne saradnje.

Nakon toga, predavanje na temu “Mladi s jasnom vizijom” održala je prof. Lejla Tutić.

IZBNj predstavljalo je posebno zadovoljstvo ugostiti dr. Abdulgafar-ef. Velića pomoćnika Muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje. U svome obraćanju predstavio je iskustva formiranja Mreže maldih Muftijstva sarajevakog, te ukazao na odgovornost mladih Bošnjaka i Bošnjakinja u djelovanju Islamske zajednice. Na kraju prvog dana, prije večere i zajedničkog druženja, prisutnima se obratio i član Mešihata IZBNj za rad i edukaciju sa omladinom Ramiz-ef. Kazija.

Drugi dan seminara otvoren je predavanjem od strane dva predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Prvi je riječ dobio mr. Muhamed Jugo. U svome referatu, omladini je prikazao strukturu i ustrojstvo IZ u BiH. Druga je govorila mr. Medina Mehmedović-Mulalić. Govoreći na temu “Ekstremizam i radikalizam – historijski kontekst. Zašto se mladi okreću radikalizmu i ideologijama?” uspjela je pridobiti pažnju svih slušaoca i podstaci ih na jako plodonosnu diskusiju.

U drugom panelu istoga dana, predavanje je imao mr. Ulrich Paffrath, doktorant na Goethe (Gete) univerzitetu u Frankfurtu na temu “(Etnička) diskriminacija i islamofobija”. Kao zadnji referent nastupio je novinar iz “Islamische Zeitung” (Islamske novine) na temu “Mediji i muslimani: Pozadina, tehnike i razvoj. S čime se susrećemo i šta možemo učiniti?”.

U zadnjem dijelu je sa omladinom održan okrugli sto i radionica. Kao plod ovoga osnovana je Mreža mladih Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj na čijem čelu se nalaze Amer Mehmedović (Witten) i Elma Toromanović (Koblenz).

Između svakog predavanja svi prisutni imali su priliku razgovarati s referentima ovoga seminara.

Moderator seminara bio je sekretar Mešihata mr. Adem Hasanović.

A.H.

(www.igbd.org)

  • 0101