A+ A A-

Pretraga pitanja

Post i iscrpljujući posao

Pitanje

Već nekoliko godina ne postim što mi jako teško pada. Supruga i kćerka poste i gledam da im olakšam poslove dok one poste. Namaz obavljam i trudim se da budem uzoran vjernik. Ne postim jer mi je post jako teško izdržati. Zbog posta gubim koncentraciju i imam potrebu da pijem puno tečnosti jer mi organizam traži tečnosti i šećer mi zna često pasti. Moj posao zahtjeva pribranost, jer obavljam posao vozača kombija dostavljač. Da li je meni grijeh što ne postim?

Odgovor:

Musliman treba uložiti maksimalan trud da posti sve dane ramazana, jer je to stroga vjerska dužnost. Ko neme opravdanje (uzur) da ne posti on čini veliki grijeh.

Osobe koje rade teške fizičke poslove tokom kojih gube velike količine tečnosti i energije tako da bi post mogao ugroziti njihovo zdravlje, imaju opravdanje da prekinu post i naposte propuštene dane shodno kur’anskom ajetu: “a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate...” (El-Bekare, 185). Ono što može dovesti do bolesti ili do usporenja ozdravljenja može imati tretman bolesti. U dane vikenda ili odmora, nema opravdanja da se ne posti. Također, islamski pravnici smatraju da osobe u sličnim slučajevima trebaju zanijetiti i započeti post, a mogu se omrsiti tek kada osjete veliku teškoću zbog posta, a u Vašem slučaju ako osjetite pad šećera ili koncentracije.

S obzirom na to da radite kao vozač te da bi ste u slučaju pada koncentracije mogli ugroziti vlastiti život i živote drugih ljudi, te materijalna sredstva, trebate se konsultirati sa liječnikom muslimanom o Vašoj mogućnosti da postite. Neophodno je nakon mjeseca ramazana napostiti onoliko dana koliko se propustilo postiti u ramazanu. Nije fiksirano vrijeme napaštanja propuštenih dana posta, mada je bolje učiniti to čim prije. Nije uslov da se posti dan iza dana. Za osobe koje teško podnose post za vrijeme rada jedno od mogućih rješenja jeste da propuštene dane naposte u zimskom periodu kada je dan kraći. (dr. Ahmed Purdić, fetvai-emin)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH