edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Predsjednik Sabora IZ o inicijativi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

safet softic

U vezi sa inicijativom Damira Arnauta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i posljedicama koje je izazvala u dijelu javnosti, predsjednik Sabora IZ-e u BiH gosp. Safet Softić oglasio se sljedećom izjavom:

- Inicijativa Damira Arnauta, zastupnika u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podnesena u novembru prošle godine, a  o kojoj se glasalo na posljednjoj sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine, u njenom osnovnom tekstu je prihvatljiva i ima opravdanje u antifašističkom opredjeljenju našega društva. Ovu inicijativu pratilo je obrazloženje, koje predstavlja lični stav predlagača. Navodeći imena ličnosti u obrazloženju Inicijative, zastupnik Arnaut je sebi dao za pravo da izvrši selekciju i navede određena imena koja nikako nisu smjela biti zajedno.

U času kada smo se izjašnjavali, meni osobno, kao ni mojim kolegama zastupnicima iz kluba, nije bio poznat sadržaj obrazloženja koji je pratio Inicijativu. Vjerovao sam u dobru namjeru predlagača i zbog tog uvjerenja sam pogriješio. Nikada ne bih digao ruku za Inicijativu da sam znao da se u njenom obrazloženju ličnosti poput Husein ef. Đoze dovode u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima najgore vrste. Posebno ovdje ističem ime Husein ef. Đoze, zato što sam odrastao nad njegovim tekstovima i vjerujem da je njegov modernizam i idžtihad, koji je primjenjivao, značajno uticao na mene.

Bez obzira što nije bilo namjere u ovom mom postupanju, osjećam dužnost da uputim javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je ovaj moj previd povrijedio. Unatoč tome što Inicijativa nema nikakvo obavezujuće djejstvo i ne proizvodi nikakve pravne posljedice, učinit ću što je moguće da se umanje štetne posljedice ovog mog propusta.

Zbog ovog propusta, kao musliman i član Sabora IZ-e, osjećam moralnu i institucionalnu odgovornost prema Zajednici, poručio je predsjednika Sabora IZ Safet Softić.