A+ A A-

Mevludi ef. Arslani dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu u R Hrvatskoj

28 01 2020 03 prizanje hrvatska

U Auli Sveučilišta u Zagrebu 26. januara 2020. godine upriličena je svečana sjednica Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj koja se održava svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana vjerske slobode. Predsjednik Skupštine Udruge g. Slobodan Lalić, protojerej stavrofor Srpske pravoslavne crkve otvorio je svečanu sjednicu pozdravnim riječima, a dobrodošlicu prisutnima je izrazio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras.

Među dobitnicima priznanja Udruge za vjersku slobodu ove godine je bio i Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije i direktor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića. Dugogodišnji rad i aktivnosti Mevludi ef. Arslanija na polju razvoja međureligijskog dijaloga i humanitarnog rada nisu ostali neprimijećeni te su kao takvi i istaknuti u obrazloženju odluke o dodjeli priznanja. Posebno je istaknut rad Islamske gimnazije i aktivnosti učenica i učenika kao i brojna priznanja koja su zaslužili svojim radom na promicanju dobra, humanosti, razumijevanja i poštovanja čiji direktor je Mevludi ef. Arslani.

Ovim povodom Mevludi ef. Arslani je održao predavanje o temi „Dobročinstvom usrećimo drugoga“. Mevludi ef. je istaknuo današnje problematiziranje procesa migracija te da se nerijetko stigmatiziraju oni u potrebi, ali isto tako i da se odnos prema ljudskoj nevolji uopće mijenja na način da postajemo imuni na patnje i nevolje drugih.

Uz Mevludi ef. Arslanija, ovogodišnji dobitnici/ce priznanja su: dr. sc. Dinka Marinović Jerolimov, dr. sc. Ana Raffai i mr. sc. Oto Raffai.

Nakon dodjele priznanja i predavanja Mevludi ef. Arslanija, prisutnima su se obratili i muftija dr. Aziz ef. Hasanović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, rabin Luciano Moše Prelević, u ime kardinala Josipa Bozanića prisutnima se obratio g. Marko Kovač, a posebnu poruku je imao i apostolski nuncij nadbiskup Giorgio Lingua. Prisutnima se obratio i akademik Zvonko Kusić u ime predsjednika Vlade g. Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora g. Gordana Jandrokovića. U ime gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića prisutne je pozdravio g. Jurica Gregurić savjetnik za vjerske zajednice.

Nakon završenih predavanja uslijedilo je fotografiranje laureata i Glavnog odbora Udruge te zajedničko druženje.

(www.islamska-zajednica.hr)