A+ A A-

Hutba povodom Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa , E-mail

Hvala pripada milostivom Allahu dž.š.,Gospodaru Sudnjeg Dana,Gospodaru u čijoj je ruci naš život i naša smrt. Salavat i selam donosimo na posljednjeg poslanika i Allahovog odabranika Muhammeda, a.s., na njegovu porodicu, ashabe, na sve one koji slijede najljepši govor, Kur'ani-kerim i sunnet našeg dragog Pejgambera.

„I reci: 'Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavjestiti.“ ( Et-Tevba, 105)

U petak obilježavamo 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prošlo  je trideset i dvije godine otkako su građani Bosne i Hercegovine na referendumu potvrdili kontinuitet države Bosne i Hercegovine. Podsjećanja radi, tog dana, 29. februara i 1. marta 1992. godine, 64 % građana Bosne i Hercegovine je glasalo za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Nezavisnost koju smo taj dan izlaskom na referendum nedvosmisleno potvrdili iziskivala je hrabrost i odlučnost. U borbi za nezavisnu, slobodnu i suverenu državu podnijeli smo velike žrtve i gubitke. I brojniji narodi pokleknuli bi pred takvim patnjama. Odbranili smo se od agresije, suprotstavili se etničkom čišćenju i naočigled cijelog svijeta preživjeli neviđena razaranja i genocid. Svaki narod ima svoju obećanu zemlju. Naša obećana zemlja je Bosna i Hercegovina.

 Slobodu koju imamo platili smo životima najboljih sinova. Zbog tako visoke cijene našeg opstanka, ali i zbog neizvjesne budućnosti, istrajmo u čuvanju našeg topraka i sjećanja na sve heroje, žrtve, bosanske šehide i gazije. Allah dž.š. u Kur'anu kaže: „Reci: „Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je naređeno i ja sam prvi musliman.” (El-Ena’m, 162. i 163.)

Voljeti i štititi domovinu sveta je dužnost muslimana. U domoljublju budimo u istom saffu sa građanima ove zemlje koji poštuju simbole države i jačaju njene institucije. Kada nas uplaše i zabrinu one politike koje osporavaju opstanak države, sjetimo se riječi našeg mudrog prvaka: ,,Neprijatelji Bosne će se umoriti, a mi se nikada nećemo umoriti i odustati od jedinstvene države.“ Država je naša najveća historijska  stečevina. Danas u svijetu ima oko dvije hiljade različitih naroda, a samo dvije stotine država.

Put ka euroatlanskim integracijama je naš jasan izbor. Taj put ne ovisi samo od naše volje i opredjeljenja. Na tom putu stoje ozbiljne obaveze i zamršena pitanja koja iziskuju mudrost, strpljenje i kompromise, ali ne po svaku cijenu. Ne pristajemo na kompromise po cijenu urušavanja države i njenih institucija.

Nije bilo lahko izgraditi sadašnje državne institucije. Svaki zakon koji je jačao državu donošen je s velikom upornošću, nadmudrivanjima i otporima. Vodimo računa da ne ugrozimo ono što smo s mukom postigli.

Bošnjaci, muslimani, sinovi Bosne i Hercegovine kroz povijest su nebrojeno puta žrtvovali lične interese zarad općeg dobra i opstanka države. Moramo nadići prisutne animozitete i vlastite sujete. Iz našeg komunikacijskog prostora potpuno su isključene činjenice,  a zavladala je mašinerija stigmatizacije. Nevažno je šta se govori, već se gleda ko govori. Prepreke boljoj međusobnoj komunikaciji lakše ćemo savladati ako budemo sarađivali sa ljudima koji neće pogaziti principe i preći crvene linije, koji neće žrtvovati opće dobro radi prizemnih ovosvjetskih interesa.

U odabranom smo mjesecu ša'banu. Iza nas su  mubarek noć Lejletul-mi'radž i Lejletul-berat, a ususret nam dolazi mubarek mjesec ramazan. Iskoristimo bereket ovih mjeseci i više se posvetimo sebi i svojim porodicama. Vrijeme je da farzovima pridružimo nafile - dobrovoljna djela pobožnosti - koje činimo samo iz ljubavi prema Milostivom. U kudsi hadisu je rečeno: ,,Najdraže s čime Mi se Moj rob može približiti jesu stroge dužnosti (farz). Moj rob mi se približava nafilama sve dok ga ne zavolim, a kada ga zavolim, Ja postanem njegov sluh kojim čuje, njegov vid kojim gleda, njegova čvrsta ruka kojom prihvata, njegova noga kojom hodi. Ako Me zamoli za nešto, sigurno ću mu udovoljiti, ako zatraži Moju zaštitu, sigurno ću ga zaštititi.“

Milostivi Allahu, povećaj ljubav Bošnjaka prema domovini. Brigu o nama povjeri najboljima od nas. Budi uz nas, a ne protiv nas.

Gospodaru naš, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite. Poduči nas da ne zaboravimo da si nam Ti darovao domovinu Bosnu i Hercegovinu, da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo. (Amin.)

Svim Bosancima i Hercegovcima, sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.