A+ A A-

Pretraga pitanja

Abortus

Pitanje

Imam jednu veliku dilemu i bilo bi mi jako drago ako bih dobila neku vrstu odgovora, putokaza s vaše strane. Bila sam u vezi koja je pukla prije nekih mjesec i pol dana, jednostavno nismo bili jedno za drugo kako i dotični dečko kaže. Menstruacija mi je kasnila i nakon 6 dana sam ustanovila da sam trudna. U dubini duše ne želim učiniti abortus, jer znam da ću psihički patiti i osjećati se krivom i sve moguće ostalo, no dijete sam rastavljenih roditelja i othranjena sam u drugoj familiji, ne želim svom dijetetu uskratit mogućnost ljubavi oboje roditelja. No njegov/njezin budući otac je jasno dao na znanje kako "mi nismo jedno za drugo, ne pašemo i ako rodim dijete neću ga zadrzati, jer on seli dalje za Ameriku i smatra da je najbolje da ja pobacim". Što reći na takav komentar, molim vas.

Naravno, prihvatam svoju krivicu i znam da sam odgovorna koliko on za to što se desilo, no ipak smatram da je više njegova odgovornost jer je on taj koji daje mogućnost trudnoće, jer bez njega ja nikad ne bih mogla bit trudna. No ipak smatram da se to radi o muškarcu koji zna prihvatiti svoju odgovornost drugacije bih razmišljala, no kako zadržati dijete i pustiti ga da raste u nadi da će se otac nekad sjetiti da ga ima, to je bolna činjenica. Jer znam kako je meni bilo rasti bez roditeljske ljubavi i koliko puta sam se pitala zašto me moji roditelji nisu željeli i zašto su me ostavili. Istovremeno znam da je to moja odluka, ali što god odlučila moram živjet s tim čitav život. Iskreno, volim to što je u meni, ali ne osjećam da bih mu mogla pružit ljubav i pažnju, jer bi me uvijek mučila činjenica kako ga njegov otac nije želio, kako mu/njoj ne mogu pružit očevu ljubav, jer otac nije zelio da zna za njega/nju i odrekao ga/nje se prije nego što je i oživjelo.

Poštovani, što radit u ovoj situaciji, kako rezonirati? Kao što rekoh, što god odlučim nije jednostavno, ali moram priznati da sam više za abortus zbog okolnosti. Što islam kaže o tome? Kako ići dalje, kako razmišljati na pravi način poslije abortusa? Stvarno se osjećam izgubljeno i krivim samu sebe kako sam mogla upoznati tako neodgovornog dečka.

 

Odgovor

Teško je i nezahvalno bilo šta reći o abortusu. U Vašem slučaju, nije jasno ni da li ste bili u zakonitom braku, ili ne, ni koliko je stara trudnoća. U svakom slučaju, prekid trudnoće nakon 120 dana od njenog početka nije dozvoljen osim u krajnjoj nuždi kada je ugrožen život majke. Prije toga vremena, bez opravdanog razloga nije dozvoljeno pribjegavati abortusu. Kakva je Vaša situacija, Vi najbolje znate, pa donesite odluku uz savjetovanje sa ljekarima. Očito je da je načinjena grješka kod izbora bračnog druga, ako je već došlo da zaključenja bračnog ugovora. Trebate biti pažljivija i opreznija. Poslanik a.s. savjetuje da se u prvom redu gleda na vjersku svijest i predanost kod izbora bračnog druga.

 

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH