A+ A A-

Zekat na dionice

Pitanje:

Esselamu alejkum! 

Interesuje me kako odrediti nisab za dionice. Pošto su dionice jedna vrsta berze, ako ne i isto, te im nekada raste a nekada opada vrijednost, kako izračunati zekat po tom pitanju?  Ili se daje zekat samo na nisab?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Na Drugoj konferenciji Akademije za islamska istraživanja održanoj u Kairu na kojoj je razmatrana savremena problematika zekata, u vezi zekata na dionice zaključeno je sljedeće:
1. Ako osoba posjeduje dionice s ciljem trgovanja njima na berzi, obavezna je dati zekat na njih u iznosu od 2,5% njihove ukupne tržišne vrijednosti na dan nastale obaveze zekata (po ispunjenju uslova obaveznosti zekata), poput ostalih vrsta trgovačke robe.
2. Ako je osoba uložila novac u dionice s ciljem ostvarenja godišnje dividende, a ne trgovanja njima na berzi, zekat će dati na sljedeći način:
a- ako može saznati od firme u čije dionice je uložila novac vrijednost zekatske imovine firme koja pripada svakoj dionici, zekat će dati na ukupnu vrijednost koja pripada njegovom broju dionica u firmi;
b- ako to nije u mogućnosti saznati, većina savremenih  islamskih pravnika smatra da će vlasnik prihod od dionica pridodati svojoj imovini (novac, zlato, srebro) i na ukupnu vrijednost izdvojiti 2,5% na ime zekata.
Neki smatraju da treba izdvojiti zekat na prihod od dionica u iznosu od 10% odmah po preuzimanju analogno zekatu na poljoprivredne proizvode. Po kojem god mišljenju postupili u ovom drugom slučaju (ulaganje u dionice s ciljem ostvarenja godišnje dividende), izvršili ste svoju obavezu zekata na dionice, uz obavezu da prethodno razlučite Vašu namjeru ulaganja u dionice: trgovanje ili ostvarenje godišnje dividende.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice