A+ A A-

OBILJEŽAVANJE MEVLUDA, ROĐENJA MUHAMMEDA, A.S., U BARU

DCP_4789 (Custom)     Na prostorima IZ Bar Tradicionalni mevlud se ove godine proučio u novoj džamiji u Veljem selu, u Mrkojevićima, sagrađenoj 1989.god., pored stare džamije sagrađene 1749.g./1170 h.g., nakon akšam namaza.

     U okviru mevludskog programa, u ime džematlija i Odbora IZ Mrkojevići, prisutne džematlije koji su došli i iz drugih džema'ata sa područja Bara, poselamio je imam IZ Mrkojevići, hadži Redžep ef. Vuković, navodeći da je, uz saglasnost Glavnog odbora IZ Bar, odlučeno da se ove godine Centralna proslava obavi upravo u ovoj prekrasnoj džamiji, uz izvinjenje što je, zbog bolesti bio spriječen lično prisustvovati glavni imam IZ Bar, hadži Mujidin ef. Mialjimi.

     Nakon učenja Jasin-a, prigodno predavanje održao je imam džema'ata Novi Bar, Ernad ef.Kalić, podsjećajući prisutne na žovotni put Božijeg poslanika.

     Muhammed, a.s., posljednji je Božiji poslanik. Rođen je 12. Rebiu-l-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. Sigurno je da Muhammed, a.s., pored poslaničke uloge, zauzima najznačajnije mjesto među svim ljudskim veličinama o kojima postoji povijesno svjedočanstvo. On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina, uzor čovjeka, roditelja, prijatelja, državnika, vojskovođe ...

     O njemu se Kur'an izravno izjasnio:

     "Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje."  ( El-Ahzab, 21 ).

     Slijedom kur'anskih uputa i hadisa saznaju se i obaveze muslimana prema Poslaniku i nakon njegovog preseljenja na Ahiret. U prvome redu, muslimani su dužni slijediti njegovu vjerničku praksu, s poštovanjem izgovarati njegovo ime, dodajuci alejhis-selam, a donijeti salavat na njega kada se spomene njegovo ime:    "Zaista Allah i Njegovi meleki donose salavat na Vjerovjesnika! O vjernici, donosite i vi salavat (na njega) i šaljite mu selam!" ( El-Ahzab, 56 ).

"Nikada se ne okupe ljudi na jednom mjestu, a da ne zasluže grijeh ako tom prilikom zanemare sječanje na Allaha i salavat na Njegova Poslanika, i Allah, ako hoće, može da ih kazni, a ako hoće, moze da im oprosti." ( Tirmizi ).

"U čijem prisustvu se spomene moje ime, neka donese na mene salavat. Jer, ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega deset." ( Tirmizi ).

     Nakon toga, u okviru mevludskog programa Mevlud su proučili prisutni imami.

     Hvala Uzvišenom i Jedinom Allahu dž.š. što mi omogući da, i na ovaj način poželim svima Vama, da u čvrstoj vjeri u Allaha dž.š. i ljubavi prema Božijem poslaniku Muhamedu s.a.w.s. i uz njegovu pomoć darujemo naša djela u cilju ostvarenju poznatih načela kojima se musliman obavezuje na društvenu aktivnost u duhu islamskih propisa i udovolji naredbi Božijoj.

     "Islam je vjera koju je Allah odabrao Sebi i čije je osnove učvrstio u Istini. Poslao je Objavu kao svjetlo čiji je plamen neugasiv, svjetlošću s kojom nema tmine, čašću za onoga koji je slijedi, mirom za onoga koji u nju uđe, uputom za onoga koji je prati, znanjem za onoga koji shvaća i presudom za onoga koji sudi." (Ali b. Ebu Talib).

     Bože Milostivi, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas, ako pogriješimo, podari nam snagu Ademovog, a.s., pokajanja, ako nas zamrači krivovjerje, osvijetli nas Ibrahimovim, a.s., pravovjerjem, ako nas zadesi nesreća, pouči nas Nuhovoj, a.s., lađi, ako nas uhvati strah od silnika, osposobi nas Musaovom, a.s., hrabrošću, ako nam se ponudi mržnja, spasi nas Isaovom, a.s., ljubavi, ako budemo protjerani iz domova naših, osnaži nas Muhammedovom, a.s., željom za povratkom.

     Bože Svemogući, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi. Učvrsti korake naše u istini i pravdi. Osnaži volju našu u bratstvu i slozi.

                                                                           Tekst i snimci: Ismet I. MEDUNJANIN

PIC_0027a (Custom)

 

PIC_0040e (Custom)

 

PIC_0024 (Custom)

 

PIC_0050e (Custom)