A+ A A-

27 GODINA SMO GRIJEŠILI, MIJENJAMO POLITIKU ZA 180 STEPENI

rice     Al Arabijja - Priznavši da je politika njene zemlje prema Islamskoj Republici Iran u proteklih 27 godina bila pogrešna, ministrica vanjskih poslova SAD, Kondoliza Rajs je u intervjuu datom TV mreži Al Arabijja objavila da je lično predložila promjenu politike prema Teheranu.

     "Nakon upada u američku ambasadu i nakon talačke krize, mi nismo imali diplomatske odnose sa Iranom. Mi u tom periodu zaista nismo vodili dobru politiku. Naravno, u postojećem trenutku sam pripremila i iznjela prijedlog o potpunoj promjeni politike prema Iranu za cijelih 180 stepeni", dodala je Rajsova.

     "Uspostava direktnog dijaloga između Irana i evropske trojke, a potom i pet stalnih članica VS OUN, također je bio moj prijedlog", istakla je, a zatim dodala: "I dalje ne znam zašto Iranci ne žele pregovarati sa Amerikom."

     Upitana o namjeri zemalja članica Vijeća za saradnju u regionu Perzijskog zaljeva da razvijaju mirnodopski nuklearni program, Rajsova je ustvrdila: "Washington vjeruje da svjetske zemlje, s obzirom na energetsku krizu, imaju pravu krenuti ka ovladavanju nuklearnom tehnologijom predviđenom za mirnodopske svrhe."

     Međutim, nije spomenula eventualni odgovor na pitanje zašto se Amerika, s obzirom na taj stav, uporno protivi mirnodopskim nuklearnim aktivnostima Islamske Republike Iran?

     Iako je IR Iran u više navrata isticala da nuklearnom energijom želi ovladati sa mirnodopskim namjerama i u cilju korištenja iste u mirnodopske svrhe i u okviru ovladavanja novim energetskim izvorima, zapadne zemlje na čelu sa Amerikom neprestano optužuju Teheran da želi ovladati nuklearnim oružjem. Te optužbe bivaju iznošene uprkos činjenici da su inspektorski timovi Međunarodne agencije za atomsku energiju redovno kontrolirali iranska nuklearna postrojenja izvještavali da nije došlo ni do kakvih zastranjenja u mirnodopskom nuklearnom programu IR Iran.

 (http://bosnian.irib.ir)