edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

U Potočarima klanjana dženaza šehidima i obilježena 25. godišnjica Genocida

  • 0101

Na šehitlucima u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je klanjana dženaza-namaz za devet šehida, žrtava Genocida.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović predvodio je dženazu i proučio dovu šehidima. Pored porodica žrtava Genocida, dženazi koja je obavljena uz primjenu epidemioloških mjera, prisustvovali su predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Nakon prenošenja devet tabuta sa musalle do mezarja, zajedničkog učenja na kaburima i dove šehidima, na šehitlucima Memorijalnog centra Srebrenica–Potočari smiraj su pronašli 6.652 žrtave. Islamska zajednica je fetvom Vijeća muftija obavezala svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice Genocida otklonile, te učenjem Fatihe šehidima, žrtvama Genocida, i vodeći računa o moralnom ponašanju na području šehitluka, trajno čuvao njihov hurmet (nepovredivost).

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je u svojoj poruci i dovi kazao:

„Danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se molitvom: namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Mi vjerujemo da su naši šehdi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj našoj Fatihi koju im proučimo. Svaka naša posjeta njihovom mjestu boravka, ovim mezarima u Potočarima, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude. Neka svaka naša posjeta šehidskom mezaristanu bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima.“

Reisul-ulema je prisustvovao i komemoraciji koja je održana prije dženaza-namaza. Tokom komemoracije poruke javnosti uputili su preživjele žrtve Genocida, zvaničnici iz naše zemlje i brojni državnici i predstavnici međunarodne zajednice, koji su zbog nemogućnosti da dođu u Potočare svoje poruke uputili putem videolinka.