edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Uručene 22 stipendije učenicima i studentima

16 06 2020 01 stipendije

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) danas je uručila stipendije za učenike i studente iz BiH i Sandžaka koje je osigurala Islamska zajednica Bošnjaka u Nizozemskoj (IZBN).

Stipendije u iznosu od 400 eura za studente i 250 eura za učenike srednjih škola uručio je Mensur Pašalić, šef Odjela za odnose sa svijetom i dijasporom Rijaseta IZ u BiH.

Napomenuo je da je uručenje stipendija kasnilo dva mjeseca zbog okolnosti pandemije korona virusa.

- Hvala Bogu, ovo je nastavak jedne pozitivne geneze koju mi imamo unutar IZ Bošnjaka u dijaspori, gdje već dugi niz godina postoji Fond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, zatim Fond Ljiljani Islamske zajednice Bošnjaka Amerike. Imamo značajne stipendije koje upućuju naši Bošnjaci iz Norveške, te ove 22 stipendije finaliziramo sa Fondacijom Selamet iz Nizozemske. Na ovaj način svi ti naši Bošnjaci muslimani žele afirmirati naš mladi potencijal, njihov moralni, intelektualni, kvalitetni životni put i da oni budu, ako Bog da, bedem za uspješan razvoj naše države i domovine Bosne i Hercegovine - rekao je Pašalić.

Studentica treće godine Zdravstvene njege Ehlimana Ahmetović u svoje, ali i ime drugih učenika i studenata, donatorima je zahvalila na podršci.

- S obzirom na to da sam veoma mlada ostala bez oca, znam da svima kao i meni mnogo znači ova nesebična podrška, kako moralna tako i finansijska - kaže studentica Ahmetović koja je stipendista ove fondacije od trećeg razreda srednje škole.

Ševko Zubović, učenik generacije Gimnazije Meša Selimović iz Tuzle namjerava svoje školovanje nastaviti na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Dok je pohađao drugi razred ostao je bez oca i primanja njegove majke su, kako je rekao, dosta niska pa mu je jako bitna stipendija. Zahvalio je Islamskoj zajednici Bošnjaka u Nizozemskoj kao i IZ u BiH koja je pomogla da stipendije stignu do učenika i studenata poput njega.

Mensur Pašalić je ovom prilikom posebno zahvalio predsjednici Fondacije Selamet Editi Jugović i predsjedniku IZBN Samiru Mušiji koji su, kako je rekao, bdjeli nad ovim projektom.

Stipendistima je poručio da budu dobra djeca svojih roditelja, te da sutra, kada završe svoje fakultete, budu stub razvoja domovine Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)