A+ A A-

Uskoro potpisivanje Protokola o rehabilitaciji Sahat kule u Banjoj Luci

  • 0000

Predstavnici Vakufske direkcije i Muftijstva banjalučkog posjetili su gradsku upravu Grada Banja Luka te tom prilikom sa nadležnim razgovarali o konkretnim koracima u cilju realizacije projekta rehabilitacije Sahat kule u Banja Luci. Gradska uprava je tom prilikom istakla punu podršku realizaciji ovog projekta.

Ovoj posjeti prethodio je sastanak muftije banjalučkog mr. Nusreta ef. Abdibegovića i direktora Vakufske direkcije dr. hfz. Senaida Zajimovića u okviru kojeg je razgovarano o realizaciji projekta rehabilitacije Sahat kule i u ovom gradu. Vezano za ovaj projekat dogovoreni su konkretni koraci i zadaci. Sastanku je prisustvovala i arhitektica Maida Ibrišagić-Hrstić koja je u prethodnom periodu pružila veliku pomoć pri rekonstrukciji objekata Islamske zajednice u BiH koji imaju status kulturno historijskih spomenika. Dogovorena je i konkretna saradnja na pomenutom projektu rehabilitacije Sahat kule. U narednim danima očekuje se potpisivanje protokola sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske vezano za ovaj projekat.

Na sastanku je razgovarano i o projektu otvaranja buduće medrese „Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci, a direktor Vakufske direkcije obišao je ovom prilikom i prostorije objekta buduće medrese. On je istakao da će Vakufska direkcija nastojati pružiti pomoć i podršku ovom veoma važnom projektu ne samo za Bošnjake iz Banja Luke već za Bošnjake općenito.